Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Industriföretaget Atlas Copco kan få tillbaka 2,8 miljarder kronor från belgiska staten. Arkivbild.

Dom kan ge Atlas Copco miljardåterbäring

EU-domstolen har beslutat att häva EU-kommissionens skattebeslut från 2016 som tvingade flera multinationella företag med verksamhet i Belgien att betala skatt på övervinster, rapporterar Dagens industri.

Ett av de företag som har anledning att fira är den svenska industrijätten Atlas Copco, som är ett av Belgiens största skattebetalande företag och nu kan få tillbaka 2,8 miljarder kronor.

- Beslutet i EU-domstolen borde rimligtvis innebära en engångsintäkt för Atlas Copco, men det viktiga i sammanhanget är vad det kan få för konsekvenser för hur mycket skatt bolaget ska betala i framtider, säger Anders Roslund, Atlas Copco-analytiker på Pareto Securities till Di.

2016 beslutade kommissionens konkurrensmyndighet att den belgiska staten skulle återkräva 7 miljarder kronor från ett 30-tal multinationella företag i landet, eftersom myndigheten ansåg att de beviljats otillåtna skattelättnader. Flera företag överklagade beslutet och har nu fått rätt av domstolen som hävdar att kommissionen "dragit felaktiga slutsatser".