Människor passerar framför en H&M-butik.
DO ska granska H&M efter anklagelser om rasistiskt bedmötande och särbehandling i butikerna. Bild: Maja Suslin/TT

DO ska granska H&M – efter rasistanklagelser i media

Flera kunder och anställda har vittnat om rasistiskt bemötande i H&M:s butiker, har Aftonbladet tidigare rapporterat. Nu inleder Diskrimineringsombudsmannen tillsyn av företaget med anledning av uppgifterna.

ANNONS
|

H&M-anställda uppmanas hålla mer koll på kunder med utländskt utseende, och vara hårdare när det gäller reklamationer och återköp. Kunder med utländskt utseende berättar att de blivit förföljda i butikerna. Det är några exempel på de vittnesmål som Aftonbladet har rapporterat om den senaste tiden.

– Både cheferna och personalen kan ha en rasistisk jargong. Det kan vara allt möjligt. Det går så emot H&M:s värderingar att låta detta få pågå. Det är ändå ett internationellt företag. Vi får höra många rasistiska kommentarer även i personalrummet och på lagret, säger en medarbetare till tidningen.

LÄS MER:H&M kartlade anställdas mens – får sanktionsavgift på 35 miljoner euro

DO ska utreda om H&M brutit mot diskrimineringsförbudet

Nu inleder Diskrimineringsombudsmannen tillsyn för att kontrollera om företaget har brutit mot diskrimineringsförbudet genom att särbehandla personer med annan etnicitet än svensk.

ANNONS

– De uppgifter som har framkommit i medierapporteringen om att kunder behandlas sämre än andra av skäl som kan ha samband med deras etniska tillhörighet, gör att vi bedömer att det finns skäl för DO att få företagets syn på uppgifterna, säger Lars Arrhenius, DO, i ett pressmeddelande.

I tillsynen ingår bland annat att DO gör en opartisk utredning. Myndigheten vill därför komma i kontakt med personer som har erfarenheter som de som beskrivs i Aftonbladets artiklar.

DO vill också att H&M ska förklara hur de ställer sig till de påståenden som förekommer i rapporteringen.

LÄS MER:Klassiska shoppinggatan i kris – ännu en butik stänger ner

H&M: ”Kommer utreda vad som hänt”

H&M har inte kommenterat uppgifterna i någon intervju, men skrev på sin Facebooksida i samband med publiceringen att man avser att utreda vad som har hänt.

”Vi kommer givetvis utreda vad som hänt och uppmuntrar våra anställda att även fortsättningsvis säga ifrån mot all form av diskriminering, rasism och intolerans – oavsett om det sker inom vårt företag eller utanför”, skrev företaget då.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS