Walt Disney World Resort i Lake Buena Vista i Florida. Arkivbild.
Walt Disney World Resort i Lake Buena Vista i Florida. Arkivbild. Bild: Ted Shaffrey/AP/TT

Disney skrotar bygge i Florida efter bråk

Disney stoppar planerna på ett storbygge i centrala Florida, det senaste draget i ett bråk mellan bolaget och den delstatens guvernör Ron DeSantis.
Beskedet får DeSantis politiska motståndare att rasa.

Projektet presenterades för nästan två år sedan och skulle innebära att 2 000 arbetstillfällen flyttade från Kalifornien till området Lake Nona, tre mil öster om Disney World i Orlando.

Det rörde sig bland annat om välbetalda arbetstillfällen inom finans och produktutveckling. Satsningen hade en beräknas kostnad på 864 miljoner dollar (9,1 miljarder kronor).

När planerna presenterades hyllade Disney Floridas företagsvänliga klimat.

"Jobbdödande idiot"

Nu är tongångarna andra. Disney motiverar beslutet, som ses som resultatet av ett utdraget bråk mellan underhållningsjätten och det republikanska styret med guvernör Ron DeSantis i spetsen, med bland annat "förändrade affärsförhållanden".

DeSantis kansli säger att man länge varit tveksam till om det skulle bli något av byggplanerna, då bolagets finansiella situation beskrivs som ansträngd.

Disneys besked har fått demokrater i delstaten att ilskna till, däribland Anna Eskamani:

"Guvernör Ron DeSantis är en jobbdödande idiot som bryr sig mer om sina egna politiska ambitioner och kulturkriget än Florida och vår framtid", skriver hon på Twitter.

"Florida förlorade precis 2 000 arbetstillfällen och miljoner i extra intäkter på grund av Ron DeSantis rubbade personliga vendetta mot Disney", säger kollegan Nikki Fried i ett uttalande.

Utdraget bråk

Bråket mellan Floridas republikaner, med DeSantis i spetsen, och Disney inleddes när underhållningsjätten tog ställning mot delstatens så kallade "don't say gay"-lag, som i praktiken förbjuder att barn under nio år undervisas om sexuell läggning och könstillhörighet.

DeSantis svarade med att inrätta en styrelse som har översyn över det landområde som Disney enligt speciallagstiftning kontrollerar. Han har också luftat idéer om att bygga ett fängelse i närheten av nöjesparken.

Disney har kallat åtgärderna en politiskt styrd hämnd mot företaget. Disney har stämt guvernören och anklagar honom för att försöka att begränsa bolagets yttrandefrihet.

– Vill delstaten att vi ska investera mer, anställa fler och betala mer i skatt eller inte? sade Disney-vd:n Bob Iger i ett rapportrelaterat samtal med investerare förra veckan.

Fakta: Disney World

Med omkring 75 000 anställda i Florida är Disney World Resort delstatens största arbetsgivare och en av Floridas största turistmagneter som lockar 50 miljoner besökare årligen.

Här finns fyra nöjesparker, 30 000 hotellrum och flera golfbanor.

Disney fick självstyrande kontroll över distriktet Reedy Creek 1967, där bland annat Walt Disney World sedan byggdes. Företaget styr över distriktet som en egen, lokal makt – man driver in skatter och ansvarar för sophantering och annat som annars ligger på kommunal nivå.

Förra året införde Florida en ny lag som innebär att delstaten tillsätter en styrelse med fem ledamöter med översyn över distriktet, en styrelse som bolaget tidigare själv tillsatt. Inför övertagandet försökte Disney kringgå den nya styrelsen genom att ta bort makt från den.

Källor: Deadline, Disney med flera.