Många av oss tenderar att ha en plats i hemmet där ens gamla saker samlas på hög. Det kan vara i garderoben, i ett förråd eller på vinden. Men det där sparandet av gamla minnen och prylar behöver inte bara vara något som tar upp en massa plats. Många av dina gamla prylar kan, kanske oväntat nog, ge rikligt med klirr i kassan.
Märkeskläderna som kostar tusentals kronor på Tradera
Men innan man lägger ut sina grejer för försäljning eller auktion är ett bra tips att ta bra bilder och tänka efter säsong. Detta tipsar Sofia Hagelin om, pressansvarig på Tradera. Så satsa på att sälja trädgårdsredskapen nu och vänta med skidjackan. Här är de gamla prylar du kan ha i hemmet som är värda tusenlappar.
Om du har gamla märkeskläder i garderoben du vill bli av med så har de ofta ett högt andrahandsvärde. Märken som Acne, Ganni, Rodebjer, Filippa K och Gant kan gå för tusenlappar. I våras såldes till exempel en läderjacka från Ganni för 3150 kronor på Tradera, en klänning från Rodebjer för 4900 och en väska från Acne för 9100 kronor. Men för den som inte sitter på så mycket märkeskläder i garderoben finns fler guldklimpar.
Keramik kanske man inte trodde var särskilt populärt att köpa begagnat men det kan verkligen vara högvaluta. Keramik från Gustavsberg av skapare som Stig Lindberg och Lisa Larssons små flickfigurer ”Dora” och ”Amalia” kan gå för allt mellan en tusenlapp upp till närmare tio tusen kronor.
Det finns många fina porslinsserier som går för höga priser. Just nu är det föremål från 70-talet som stiger mest i pris.
– För bara ett par år sedan kunde man köpa 1970-talsporslin för en spottstyver. Men de senaste åren är klassiskt 70-tals porslin det som stigit mest i pris på Tradera, över 30 procent, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.
Svenska porslinsklassiker som kan dra in pengar
Svenska klassiker som Paul Hoffs brunblommiga porslinsserie Emma från Gustavsberg, Arabias brunglaserade porslinsserie Ruska och Rörstrands ikoniska Annika, som fanns i många hem på 70-talet, har ökat drastiskt i värde bara de tre senaste åren. Även 70-talsporslinsserien Midsommar från Ikea går idag för flera hundralappar styck per talrik.
LÄS MER: Här är samlarobjekten som drar in mest pengar
LÄS MER: Så vet du att märkesväskan är äkta och inte fejk
Det absolut mest eftertraktade porslinet på andrahandsmarknaden är dock, kanske lite oväntat, muminmuggar. De mest populära muminmuggarna är Arabias Fazer-serie från 2004 som bara gjordes i 400 exemplar. Den dyraste hittills såldes på Tradera för 84 900 kronor år 2018. Många modeller går för tusenlappar och modellen Mumintrollet dagdrömmer går för runt 20 000.
Återigen är det 70-talet som är eftertraktat. De klassiska glasen Ultima Thule från Iittala kan man idag få över tusenlappen för sex stycken glas.
– På 70-talet fanns ljusstakarna ”Festivo” i nästan alla svenska hem. Idag kan man få mellan 1200 och 1500 kronor styck för dem, säger Sofia Hagelin.
Helt perfekt för den som sparat sina gamla vinylskivor men bytt ut den gamla skivspelaren till något mer modernt. Då kan man passa på att dryga ut semesterkassan istället.
Punkskivor går för tusenlappar
– Det är speciellt begränsade utgåvor och punkskivor som går för tusenlappar. Det mest klassiska exemplet är ett feltryck från skivan Den gula geten av Bathory som bara trycktes i ett tusen exemplar. En sån såldes för 15 000 i våras. Men även gamla vinylskivor av Beatles och Elvis kan man få några hundralappar för styck om de är i fint skick, säger Sofia Hagelin.
Kanske är det dags att sälja av den där gamla compakten som står och dammar i garaget. Framför allt är det Puch- och Zundappmopeder som brukar leda till budkrig enligt Sofia Hagelin på Tradera.
I och med de senaste årens snabba teknikutveckling har en stor andrahandsmarknad växt fram. Därför kan man idag få hyfsat mycket av pengarna man spenderat tillbaka om man vill byta telefon, dator eller surfplatta och de är i gott skick.
Framförallt är det Lego Star Wars och gammalt Lego från (återigen) 1970-talet som säljs för högst priser. Star Wars är ett hett tema även utöver lego.
– När det kommer till andra leksaker som actiongubbar är det Star Wars från 70- och 80-talet som säljs till högst priser enligt David Brolin, värderingsman och leksaksexpert på Auctionet.

Samlarbilder och leksaker
Hockeykorten från 1990-talet har inte nått det största värdet, än så länge. På senare år har istället Pokémonkort stigit i värde. I skrivande stund ligger ett, komplett Master shadowless base Pokémon Charizard holo på 103 kort, ute på Tradera. Det ledande budet ligger på 14 000 kronor.
Plåtbilar, porslinsdockor och dockhusmöbler
Riktigt gamla plåtbilar och porslinsdockor från tidigt eller mitten av 1900-talet samt dockhusmöbler från 50- till 70-tal kan också ge en del kosing. Ofta kan det vara avgörande om man har kvar originalkartongen. Även vintage barbiedockor är eftertraktade. Ett set med sju vintage barbiedockor från 1960-70 tal såldes på Tradera i juni för 6400 kronor.
Men mest eftertraktat är smurffigurer som har ett stort samlarvärde. I maj såldes en liten enstaka smurf, visserligen av ovanlig sort, för 5500 kronor på Tradera.
– Svensk design för hemmet är omåttligt populärt. Svenskt tenn, kuddar, ljusstakar, Pierre Forsells mässingsljusstakar från Skultuna och Ingegerd Råmans glaskonst går för riktigt höga priser, säger Sofia Hagelin på Tradera.
Hans-Agne Larssons franslampa är inte så ovanlig att hitta hos sina föräldrar eller mor- och farföräldrar och de går ofta för ett par tusenlappar. Så det kan vara värt att tänka till en extra gång innan man bara slänger gamla inredningsföremål från sina föräldrar och äldre släktingar.
LÄS MER: Secondhand-klubben som gör succé
Missa inte det senaste från GP Ekonomi!
Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.