Digital trädgård – experterna tipsar om de bästa verktygen

Det tog lång tid för trädgårdsvärlden att bli digital, men tack vare pandemin och en ny generation odlare har intresset för gardentech växt rejält.
– Allt det där finns redan i större grönsaksodlingar, men jag tror att en del av de grejerna kommer även till den privata trädgården, säger Filip Johansson, grundare till plattformen Gardenr.

ANNONS

I tio år jobbade Filip Johansson inom IT-branschen, innan han 2020 kände att det var dags för något annat. Familjen hade några år tidigare flyttat till en liten gård utanför Lund, och Filips trädgårdsintresse exploderat.

Och det var just när det gällde kombinationen av digital utveckling och det nya odlingsintresset som något saknades. Efter kontakt med en inkubationsverksamhet växte en affärsplan fram – här fanns en plats ledig för ett digitalt verktyg. Resultatet blev plattformen Gardenr.

– Huvudidén var att underlätta för alla odlare att veta vad man ska göra, hur man ska göra och när man ska göra det. Det är ganska mycket att hålla reda på när man odlar, när man ska så vad, när man ska beskära och hur det nu var man gjorde. Det finns tusentals artiklar och klipp på nätet, men det kan vara lite svårt att sålla och hitta rätt, säger Filip Johansson.

ANNONS
Filip Johansson ser att en ny generation håller på att bli trädgårdsintresserad, och kommer med nya krav på hjälpmedel.
Filip Johansson ser att en ny generation håller på att bli trädgårdsintresserad, och kommer med nya krav på hjälpmedel.

Ny generation – nya trender

Förutom appen Gardenr är sociala medier en viktig del av verksamheten. På Instagram lägger Filip Johansson ut i ett klipp om dagen med så kallade trädgårdshacks. Följarskaran har växt snabbt – från noll till 35 000 på två år. Appen, som lanserades för ett år sedan, har i dag 15 000 aktiva användare.

Att trädgårdsvärlden fått upp ögonen för digitala verktyg tror Filip Johansson dels beror på att pandemin både har skickat ut fler svenskar i rabatterna och generellt skyndat på digitaliseringen, dels på ett generationsskifte i trädgården.

– Folk som är i 30-årsåldern, som köper hus och är mer intresserade av att odla grönsaker och ha en trädgård som är hållbar för naturen. För den förra generationen var det mycket altandäck, kortklippta gräsmattor och tujaplantor. Så jag tror att det finns ett nytt behov, och dessutom är det en generation som är mer van vid digitala verktyg.

Varför har trädgårdsfantasterna inte hakat på tech-trenden tidigare?

– Många har trädgården som något annat än sitt digitala liv. Så var det även för mig. Jag skickade så många mail och hade så många videokonferenser, att odla var något som bröt av från det. Jag kan tänka mig att det funnits ett litet motstånd mot skärmar i trädgården. Men det har skett en mognad kring forum och sådant, tidigare var det bara böcker och tidningar som gällde, men nu diskuterar folk i trädgårdsforum online överallt.

ANNONS

Tror på fler sensorer och mer automatik

En som tidigt såg behovet av ett digitalt verktyg är grundaren till Göteborgsbaserade Gardenize, Jenny Rydbrink. I hennes app kan odlare organisera sin trädgård, och sedan starten 2015 har den laddats ner 300 000 gånger i nästan 130 länder.

Även Jenny Rydbrink kan skriva under på att någonting hänt de senaste två åren. Under 2020 växte antalet användare av Gardenize med 60 procent.

– Det börjar vakna till liv. Trädgård är en ganska traditionell verksamhet som man gör själv, och dessutom ute, med händerna i jorden. Det är lite smutsigt och inte alltid så naturligt att ta hjälp av digitala verktyg, säger hon.

Och det finns mer att utforska inom gardentech. Filip Johansson tror på mer smart styrning i trädgården, med sensorer och automatik.

– Man kan mäta hur mycket fukt det är i jorden, halter av näringsämnen och även mata in väderdata och annat. Sedan kan man ha system som sköter allt själv. Allt det där finns redan i större grönsaksodlingar, men jag tror att en del av de grejerna kommer även till den privata trädgården.

Trädgårdsentreprenörernas bästa digitala tips

Filip Johansson:

• På hitta.se finns det zonkartor, där kan man klicka in och välja ett datum och se var solen finns. Zoomar man in på sin lilla trädgård kan man se till exempel var det alltid är sol oavsett årstid, här är det som varmast och torrast och då kan man planera och planera sin trädgård utifrån den infon.

• På SMHI kan man se varifrån det oftast blåser. Det kan ge en massa indikationer, som var man kan behöva ett vindskydd.

• På Lantmäteriet kan man se nivåskillnader och höjder för sin tomt, vilket också kan vara bra när du planerar din trädgård.

Jenny Rydbrink:

• Jag har trädgård på två ställen, och dessutom ett växthus, så för mig är automatisk bevattning a och o. Det finns avancerade system, med sensorer i jorden och som du kan styra på distans, eller lite enklare som ser till att det blir vattnat två gånger om dagen i växthuset.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS