Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets första kvartal visade ett fall i försäljningen av begagnade bilar. Arkivbild.

Dieselbilar ökade på fallande begagnatmarknad

Årets första kvartal visade ett stort fall i försäljningen av begagnade bilar. Det skärpta amorteringskravet uppges vara en faktor.

- Det klassiska är att man lånar upp till renovering eller till bil. Det var ju enkelt tidigare att öka sitt bostadslån för att köpa en bil men så är det nog inte längre, säger Henrik Littorin, vd på Bilpriser.

Försäljningssiffrorna för begagnade bilar visade en nedgång på 3,6 procent under årets första kvartal jämfört med 2017, enligt siffror från Bilpriser. I praktiken innebär det att det såldes 9 665 färre bilar under perioden i år.

Enligt vd Littorin är det "ett rekordstort försäljningstapp" då det är de svagaste försäljningssiffrorna sedan 2014.

Fall från hög nivå

- Samtidigt ska man ha i åtanke att vi kommit från all-time-high för åren 2016 och 2017 när det gäller begagnatförsäljningen. Efter två, tre starka år går man nu mot en mer normal nivå, säger Littorin.

Normaliseringen beror, enligt Bilpriser, troligen på att årets långa vinter gjorde att människors eventuella tankar på bilköp sköts på framtiden. Men även kalendereffekter kan ha spelat in då både vinterlov och påsklov i år låg inom årets första kvartal.

En ytterligare förklaring är alltså det skärpta amorteringskravet på bostäder som infördes den första mars i år och som gör det tuffare att låna till bostaden.

- Det är så att ett amorteringskrav gör att konsumenten har mindre pengar i plånboken och det i sin tur kan spilla över på det som egentligen är din dyraste investering förutom boendet, säger Littorin.

Diesel ökade

Av de totalt 259 229 begagnade bilar som bytte ägare under årets första kvartal var 62,4 procent bensindrivna och 32,1 procent dieseldrivna och resten el- eller elhybrider.

Siffrorna visar också att försäljningen av bensinbilar minskade med 9,2 procent medan dieselbilar ökade med 8,3 procent, detta trots den pågående debatten om att införa dieselförbud i storstäder.

- De attraktiva bilar som finns tillgängliga på marknaden är dieselbilar. För tre år sedan såldes väldigt mycket nya dieselbilar och det är dom som nu kommer ut på marknaden, säger Henrik Littorin.