Dataspelare spelar "Star Wars Battlefront" under en spelmässa i Friends arena i Solna förra hösten. Arkivbild.

Dice drog in över en miljard

Det svenska spelutvecklingsbolaget Dice fortsätter att växa så det knakar. Efter lanseringen av spelet "Star Wars Battlefront" ligger omsättningen en bra bit över en miljard kronor.

"Dice är primärt en kreativ studio, vi är givetvis glada över god försäljning, men i första hand så ser vi på det kvalitativa resultatet", skriver bolagets produktchef Martin Lindell i en kommentar till TT.

Dice omsatte 1 177 miljoner kronor under det senaste räkenskapsåret, som sträckte sig till och med mars i år, visar årsredovisningen som i veckan registrerades hos Bolagsverket. Jämfört med föregående år ökade intäkterna med hela 28 procent. På tre år har de nästan fördubblats.

Största arbetsgivaren

Martin Lindell påpekar att intäkterna kommer från andra koncernbolag, och menar att utvecklingen för Dice inte reflekterar "den faktiska ekonomiska framgången" för bolagets verk. Närmare än så vill bolaget inte kommentera finanserna, med hänvisning till att moderbolaget, amerikanska EA, är börsnoterat.

Hur som helst är det inte bara omsättningen som växer i Dice. Även antalet anställda har ökat och uppgick vid räkenskapsårets slut till drygt 700. Vid sidan av King, bolaget bakom mobilspelet "Candy Crush Saga", är Dice den största arbetsgivaren i den svenska dataspelsbranschen.

Nytt "Battlefield"-spel

Den stora lanseringen för Dice under det förra räkenskapsåret var "Star Wars Battlefront", som släpptes förra hösten. I år sätter Dice stort hopp till "Mirror's Edge Catalyst" som kom i somras samt den senaste titeln i den populära "Battlefield"-serien, "Battlefield 1", som släpps globalt nu under helgen.

"Konkurrensen i branschen är dock hård och nya konkurrenter i industrin väntas dyka upp över hela världen", skriver Dice i årsredovisningen, och tillägger att en del av bolagets spel kan komma att drabbas av detta.