Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Geelys huvudägare, Li Shufu. Bild: Bengt Kjellin
Geelys huvudägare, Li Shufu. Bild: Bengt Kjellin

DI avpublicerade artikel om pantsättning av Volvo

För tre veckor sedan köpte kinesiska Geely en andel i AB Volvo.
Nu står det klart hur företaget finansierade köpet: genom att pantsätta Volvo Cars, det rapporterade Dagens Industri under torsdagen, i en text som senare avpublicerades.

I mellandagarna kunde GP rapportera om hur finansmannen Christer Gardell sålt hela sitt innehav i lastbilstillverkaren AB Volvo. Köparen var kinesiska Geely, som sedan tidigare också äger biltillverkaren Volvo Cars.

På torsdagen rapporterade Dagens Industri att en större del av pengarna ska ha lånats upp hos bankerna Nomura och Barclays. Som säkerhet ska då Geely ha lämnat aktier – i Volvo Cars. Men kort efter publiceringen valde tidningen att avpublicera artikeln.

Enligt den artikel som publicerades agerar de båda bankerna mellanhand i själva transaktionen av köpeskillingen och äger aktierna i väntan på godkännande från myndigheter i Kina och Tyskland. Under denna period räcker inte aktierna i det förvärvade AB Volvo som säkerhet för lånen – utan Geely har då även pantsatt Volvo Cars.

Tillverkade kylskåp

Men strax efter att artikeln publicerades valde Dagens industri att avpublicera artikeln igen. I ett mejl till GP anger de att "det var en ofullständig text som inte var för publicering" och att den kom ut på sajten av misstag.

Geely grundades 1986 och tillverkade från början kylskåp. Sedan 1992 är de verksamma i fordonsindustrin och har ett eget bilmärke i sitt namn. 2009 förvärvade de Volvo Cars för 1,8 miljarder dollar – och sedan i julas är de alltså också den kapitalmässigt största ägaren i AB Volvo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.