Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När det ska byggas för en biljon kronor under 20 års tid i Göteborg med omnejd kommer det att bli ketchupeffekter, byggstök och gott om arbete för byggnadsarbetare,

Det ska byggas för 1 000 miljarder kronor i Göteborg

Under de kommande 20 åren ska det byggas för 1 000 miljarder kronor i Göteborgsregionen.Detta är positivt, men skapar ketchupeffekt och trängsel, säger Henrik Einarsson, på BRG.

Sweco har gjort en totalinventering av samtliga planerade byggprojekt i Göteborgsregionen fram till 2035, på uppdrag av Business Region Göteborg.

Rapporten visar att i de 13 kommuner som ingår i undersökningen ska det byggas bostäder, kontor, handel, infrastruktur och logistik för upp till 1 000 miljoner under perioden.

- Vad vi inte vetat om tidigare är summan, och att det är så otroligt mycket. Även jag som sitter och arbetar med detta trodde inte att var så stora volymer, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

Den allra största delen byggprojekt handlar om bostadsbyggande för nästan 400 miljarder kronor.

Under samma period beräknas Göteborg stad få upp till 150 000 nya invånare.

Även kontorssidan skriker efter lokaler. Göteborgsregionen har en av Europas lägsta vakansgrad på kontor.

- Så det innebär ett stort behov av nybyggen. Även industriinvesteringarna beräknas uppgå till 100 miljarder kronor, vilket är en betydande del, säger Henrik Einarsson.

Dessutom är en rad infrastrukturprojekt som till exempel Västlänken.

I grunden är det positivt att så många vill investera och bygga i Göteborgsregionen, konstaterar Henrik Einarsson. Men det skapar också en rad utmaningar för kommunen att klara en sådan byggboom i Göteborg.

- Det verkar som om det blir en stor ketchupeffekt, eftersom det är så mycket mer än vad vi trodde och att det kommer så många projekt på samman gång. Det kom lite som en överraskning, säger han.

Kommunen måste öka planeringstakten rejält för att kunna möta efterfrågan på så stora volymer.

- Det kommer sannolikt att bli ganska trångt under några år när så mycket ska byggas samtidigt och det kan bli många utmaningar att hantera detta. Mycket ska vara klart 2021, och redan i dag har vi en byggkonjunktur som är överhettad, säger Henrik Einarsson.

Och Göteborg måste också locka stora internationella investerare för att få finansiering, och det gör man i konkurrens med Stockholm och Malmö där det också byggs mycket nytt.

- Sedan har vi kompetensfrågan. Eftersom alla bygger samtidigt så måste Göteborg attrahera rätt kompetens och leverantörer till byggindustrin som söker affärsmöjligheter här, säger han.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi