Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pumpor – en gröda som bjuder på variation. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Det här visste du inte om pumpan

Pumpan, en släkting till gurka och melon, vinner mark i Sverige. Populär som ljuslykta till halloween – men den knubbiga kulörta grödan kan användas till mycket mer.

Ursprung

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Pumpans ursprung är Nordamerika, där den odlats i flera tusen år. Precis som i dag använde ursprungsbefolkningen grödan till både prydnad och som ingrediens. Fynd som tyder på att pumpor användes till mat, musikinstrument, kärl och prydnad redan 8 500 före Kristus har gjorts.

Till Europa kom pumpan på 1500-talet. Traditionen med ljuslyktor går långt bak i tiden och kan spåras till det förkristna, keltiska nyårsfirandet Samhein. Enligt traditionen lyste man med betlampor för att de döda som återvände till jorden skulle hitta hem. När irländarna emigrerade till Amerika byttes betorna ut mot pumpor.

Olika sorter

Pumpor ingår i gurksläktet, det finns ett hundratal sorter. Vissa av dem används till prydnad, andra till mat, som exempelvis pumpapaj och pumpasoppa. Stora halloweenpumpor och små prydnadspumpor passar bäst som dekoration.

Pumpan kan ungbakas, mosas, läggas in eller stekas. Det går även att rosta pumpafröna – gott som snacks.

I Sverige odlas pumpor från våren och skördas under hösten.

Här är några av de vanligaste matlagningssorterna:

Butternut – fast fruktkött med fyllig smak. Passar bra till både råkost, bakning, soppor och pajer.

Hokkaido –söt och nötaktig smak. Pumpan passar till mos, puré och gratäng.

Muscat – en pumpa med söt smak som kan passa till efterrätter.

Spagetti – trådliknande fruktkött med mild och neutral smak.

Crown prince – djupt orange fruktkött med krämig smak. En bra pumpa till soppa.

Källor: Nationalencyklopedin, säsongensbästa.nu, Hebes frukt och grönt, Växjöpartiaffär.se