Det här är Bitcoin

ANNONS
|

Det är en virtuell "kryptovaluta", eller ett betalningssätt, som fungerar som ett alternativ till traditionella valutors kontanter och kontokort. I Sverige har den ännu ingen formell status som valuta. Den finns bara digitalt och all hantering sker via internet.

Det finns även andra system med virtuella valutor, som Litecoin, PPCoin och Ripple, men Bitcoin har fått störst genomslag.

Var kommer Bitcoins ifrån?

Skapades 2008 av en eller flera okända personer under pseudonymen Satoshi Nakamoto.

Det finns ingen bank eller myndighet som kontrollerar Bitcoin. I stället "övervakas" valutan av ett inofficiellt nätverk av 200000 datorer runt om i världen, som sköter transaktionerna och skapar nya Bitcoins. Där finns också lika många säkerhetskopior på alla kedjor, "blockchains", av betalningar som gjorts sedan valutan skapades.

ANNONS

Systemet är programmerat för att skapa maximalt 21 miljoner Bitcoins. I dag finns drygt 12 miljoner Bitcoins, vilket motsvarar drygt 90 miljarder svenska kronor med dagens kurs.

Hur får man enklast tag på Bitcoins?

Man skapar en digital plånbok på nätet och får då en unik Bitcoinadress.

Via ett växlingskontor köper du enklast Bitcoin genom banköverföring eller girering och uppger din Bitcoinadress till din plånbok.

Det finns också handelsplaster där köpen sker mellan privatpersoner.

Exempel på plånböcker: Mt. Gox, Coinbase, My Wallet (Blockchain), StrongCoin

Svenska växlingskontor/handelsplatser som är registrerade – men ej under tillsyn – hos Finansinspektionen är: Goobit, Safello, Kapiton, BTC Exchange.

GP testköpte Bitcoin via Blockchain.info och Btcx.se på rekommendation från Bitcoinentusiasterna, vilket gick förhållandevis smidigt.

Vad kan man köpa för Bitcoins?

Nästan ingenting, eller om man lyssnar på entusiasterna, det mesta.

I Sverige tar ytterst få butiker/företag emot Bitcoins.

På forumet Bitcoin.se listas ett 20-tal svenska företag, främst nätbutiker, som tar emot Bitcoin för köp av italienska delikatesser, böcker, pysselprylar och kläder. Här nämns även en kiropraktorklinik i Stockholm och en taxichaufför i Göteborg som accepterar valutan.

I andra länder finns många fler exempel, som att Subway-restauranger i Ryssland, Slovakien och USA, ett universitet på Cypern, och hämtmatsföretag i Nederländerna godkänner Bitcoin. Det finns också en hel del utländska webbutiker som tar valutan.

ANNONS

Vilka är fördelarna?

Transaktioner sker direkt mellan användare utan att någon bank är inblandad. Man slipper transaktionsavgifter och långa överföringstider.

Framför allt när det gäller överföringar av pengar internationellt, blir det mycket billigare och snabbare.

Vissa förespråkare lyfter fram anonymiteten som en fördel, lika anonymt som en hundralapp, men ingen kan stjäla dina pengar utan din personliga nyckel.

Vad finns det för risker?

Det finns ingen bank, myndighet eller stat som garanterar eller övervakar dina Bitcoins. Glömmer du dina koder eller ditt konto blir kapat är pengarna förlorade.

Värdet på valutan varierar kraftig från dag till dag och har rusat extremt de senaste månaderna. Skulle värdet rasa, eller systemet krascha finns ingen bank eller bankgaranti som lovar att du får ut dina Bitcoins.

ANNONS