Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Det går bra nu, Göteborg

Jobben blir allt fler och optimismen når nya höjder. Göteborgs näringsliv går just nu på högvarv. – Bilden är mycket ljus, säger Mats Granér, samhällsanalyschef på Västra Götalandsregionen.

Nu råder det högkonjunktur i princip i hela Västra Götaland. Och de lokala företaget tror att ekonomin blir ännu bättre i höst. Det visar Västra Götalandsregionens enkät till drygt 1 000 företag i länet. Allra bäst går det, som vanligt, i Göteborg.
– Läget är mycket bra. Det mesta pekar åt rätt håll i Göteborgsregionen – vi ser breda uppgångar i samtliga branscher samtidigt som optimismen inför det kommande halvåret är stark, säger Mats Granér.

Nu är det högkonjunktur

Västra Götalandsregionen använder sig av ett konjunkturindex som går från -100 till +100 och där +40 räknas som högkonjunktur. Siffran för Göteborgsregionen ligger i dag på +43, att jämföra med +40 i höstas.
Precis som tidigare är det fordonsindustrin och byggbranschen som går allra bäst. Transportmedelsindustrin når +81 i indexet – den högsta noteringen någonsin för branschen. Byggbranschen noterar samtidigt +75.
– Vi har en byggboom i Göteborg – efterfrågan på nya bostäder är mycket stor samtidigt som vi står inför stora infrastrukturarbeten i samband med bygget av Västlänken, säger Mats Granér.

Hård konkurrens om rätt kompetens

Med stark försäljning kommer också nya jobb. Totalt behöver tre av tio företag i undersökningen nyanställa det kommande halvåret. Möjligheterna att få nytt jobb skiljer sig dock åt mellan olika branscher. Inom bygg och anläggning uppger exempelvis hela tre av fyra företag att de kommer öka arbetsstyrkan till hösten. Efterfrågan på it-folk är också stark – sju av tio it-tjänsteföretag i länet vill anställa fler personer under det närmsta halvåret. Som bekant är konkurrensen om exempelvis byggarbetare, byggingenjörer, programmerare och systemvetare mycket tuff just nu. Den hårda jakten på rätt kompetens kan också få negativ effekt på ekonomin.
– Det är redan nu brist på arbetskraft i flera branscher och det problemet kommer sannolikt bli värre framöver. Bristen på kompetens kan göra att konjunkturen mattas av. Om företagen inte hittar rätt kompetens klarar de inte av att producera i samma takt som efterfrågan ökar, säger Mats Granér.

 När vänder det?

I regionens mätningar har konjunkturläget nu blivit bättre varje halvår sedan 2013. Det är en historiskt lång återhämtning. Eftersom ekonomin historiskt går i konjunkturcykler är det många, såväl företagsledare som utomstående bedömare, som nu börjar resonera om när vändningen egentligen kommer.
– Det är lätt att resonera på det viset, men det behöver inte vara så deterministiskt. Konjunkturen går inte längre alltid i jämna fem- eller sjuårscykler. Mycket talar för att konjunkturen kommer att mattas av med tiden – och att det bör hända ganska snart. Men det går inte att säga exakt när, säger Mats Granér.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.