Det gäller om du ska resa, jobba eller plugga i Storbritannien efter Brexit

Planerar du en helg i London eller en termin i Storbritannien efter corona? Eller tänkte du flytta dit i något år efter gymnasiet och ta jobb på en bar? Då kan du behöva tänka om. Här är några av de viktigaste sakerna att hålla koll på om du ska plugga, jobba eller resa till Storbritannien efter att brexitavtalet träder i kraft vid årsskiftet.

ANNONS
|

På julafton kom beskedet på premiärminister Boris Johnsons Twitter: ”Avtalet är klart”. Efter en lång och snårig process hade EU och Storbritannien till slut enats om ett Brexitavtal. Därmed står det också klart vad landets utträde ur EU betyder för svenskar som planerar att resa till, plugga eller jobba i Storbritannien från och med den första januari 2021.

Med flygstopp och inreseförbud från Storbritannien till Sverige och en högst pågående pandemi är det kanske inte läge att vare sig resa eller jobba utomlands. UD avråder dessutom för icke-nödvändiga resor till Storbritannien tills vidare. Men för den som börjat blicka framåt mot tiden efter corona gäller det att hänga med i svängarna.

ANNONS

Så vad ska man egentligen tänka på innan man bokar en weekend i London eller tar sitt pick och pack för att plugga och slipa på det brittiska uttalet under en termin eller två? GP tog hjälp av svenska ambassaden för att reda ut de viktigaste nya reglerna.

LÄS MER:Ökat tryck på utlandsresor inför sommaren

Vad gäller om jag ska resa till Storbritannien efter Brexit?

Åsa Höjer, press- och kommunikationschef på Sveriges ambassad i London, förklarar:

– Att resa på semester kommer fortfarande att fungera från och med januari. Man kan besöka landet i upp till sex månader utan visum. Det gäller ju då för turism, eller om du till exempel ska besöka vänner eller familj, säger hon, och fortsätter:

– Om du ska på möten eller någon liknande arbetsrelaterad aktivitet så går det också bra. Men du får alltså inte jobba i landet utan det ska huvudsakligen handla om turism eller besöksresor.

Du behöver ha ett giltigt pass eller nationella ID-handlingar när du reser in i landet. Vid gränskontrollen kan du också exempelvis behöva visa upp bevis på att du är i landet som turist, att du har ordnat med boende eller att du har pengar för att betala hemresan.

LÄS MER:Brexit står för dörren – det är skarpt läge nu

Vad gäller om jag ska jobba i Storbritannien efter brexit?

En ny migrationslag som träder i kraft den första januari för med sig en del förändringar för den som planerar att jobba i Storbritannien. Den innebär nämligen att reglerna för EU-medborgare kommer att bli samma som för övriga världsmedborgare.

ANNONS
Porträttbild av Åsa Höjer, press- och kommunikationschef på Sveriges ambassad i London.
Åsa Höjer, press- och kommunikationschef på svenska ambassaden i London.

– Och det betyder bland annat att ska man flytta hit för att arbeta måste man söka arbetsuppehållstillstånd innan man flyttar, och du måste redan ha fått ett jobb, säger Åsa Höjer.

– Tidigare har ju många ungdomar åkt hit och sökt jobb i en bar eller en butik, men det kommer man inte kunna göra längre. Det går alltså inte att komma hit på ett sexmånadersvisum och söka jobb och sen visum, eftersom du inte kan söka uppehållstillstånd när du redan är i landet. Det måste man göra hemifrån Sverige, oavsett vilken typ av jobb det handlar om.

LÄS MER:Brexit utdraget farväl efter stormig relation

Om du ska på ett särskilt uppdrag i ditt arbete – till exempel hålla en föreläsning eller gå på möten – och ska stanna i mindre än 6 månader, behöver du i regel inget visum.

Ska du jobba under en längre period finns det en rad olika visum att söka, beroende på situationen. Det kan till exempel vara ett skilled worker visa, för den som har blivit erbjudet ett kvalificerat jobb i landet, ett temporary worker visa för exempelvis tillfälligt jobb eller praktik, eller ett start-up visa för den som planerar att starta eget företag.

Ett vanligt jobb bland unga som reser till Storbritannien för att jobba är au pair. Men exakt vad som kommer att gälla för dem är ännu oklart, enligt Åsa Höjer.

ANNONS

– Det är lite speciellt eftersom de inte får betalt, och det är fortfarande osäkert hur det kommer att se ut för dem. Så om man tänker sig att man ska bli au pair får man kanske hålla sig lite uppdaterad kring den här nya migrationslagen och ta reda på vad som gäller, säger hon.

LÄS MER:Brittiska företag drar suck av lättnad efter brexitavtal

Vad gäller om jag ska plugga i Storbritannien efter Brexit?

Som student behöver du inget visum i Storbritannien efter den 1 januari 2021, såvida du inte stannar längre än 6 månader.

För längre kurser eller utbildningar behöver du dock ett särskilt visum – antingen ett så kallat Short-term study visa, som gäller i upp till elva månader, eller ett Student visa om du ska stanna längre.

– När du söker studentvisum måste du redan ha kommit in på någon utbildning. Det kommer att vara ganska stora skillnader, till exempel vad gäller studieavgifter, och du behöver söka en årlig sjukförsäkring. Men det är viktigt att säga att de studenter som redan bor här inte behöva söka något studentvisum. Däremot ska man söka det här särskilda uppehållstillståndet för EU-medborgare som flyttat hit innan 2021, säger Åsa Höjer.

LÄS MER:Så kan corona påverka dina utlandsstudier

Vad gäller om jag redan jobbar eller pluggar i Storbritannien?

EU-medborgare som redan bor i Storbritannien kan ansöka om så kallad settled/pre-settled status. Det är ett särskilt uppehållstillstånd för EU-medborgare som är bosatta i landet idag och som ger dem fortsatt rätt att exempelvis jobba, studera eller ta ut pension.

ANNONS

För att ansöka gäller det att man har flyttat till Storbritannien senast den 31 december i år – och den svenska ambassaden får många frågor om möjligheterna att flytta innan årsskiftet.

– Ja, nu börjar det ju bli lite tajt, men rent teoretiskt gäller att du ska flyttat senast klockan 23:00, brittisk tid, den sista december för att få behålla de förmåner som EU-medborgare har idag, säger Åsa Höjer.

Hon tillägger:

– Men jag är övertygad om att Storbritannien kommer att fortsätta att vara ett attraktivt land att både resa och flytta till. Det gäller bara att man är medveten om att förutsättningarna förändras och att man tar reda på vad som gäller för ens specifika situation.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS