Till Borås i racerfart
Till Borås i racerfart

Det blir snabbtåg till Borås - ska ta 20 minuter

En ny centralstation för höghastighetståg i Borås, ska ge en restid till Göteborg på 20 minuter.

ANNONS
|

Sverigeförhandlingen, som är med och utvecklar och skapar finansiella lösningar för höghastighetsjärnväg i landet, har gjort en överenskommelse med Borås stad om en station mellan Jönköping och Göteborg.

Sträckan från Göteborg till Jönköping blir därmed en gemensam arbets- och bostadsmarknad.

Borås stad åtar sig att bygga 12500 nya bostäder och bidra med 120 miljoner kronor i finansiering.

Parterna är också överens om att stationen i Borås ska placeras centralt, eller centrumnära.

- Ett centrumnära läge för stationen skulle innebära en placering direkt söder om motorvägen, på Lusharpan eller något österut, så att stationsområdet kan sammanlänkas med nuvarande centrum på ett naturligt sätt, säger Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Borås i ett pressuttalande.

ANNONS

Den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås kommer att bidra förbättrade pendlingsmöjligheter för regionaltåg och höghastighetståg.

Med höghastighetståg kommer den snabbaste avgången till Göteborg från Borås att bli 20 minuter i stället mot en timme som idag. Regionaltåget till Göteborg beräknas ta 35 minuter.

En resa till Landvetter från Borås kommer att ta 15 minuter, mot dagens 60.

Och en resa till Jönköping från Borås beräknas bli 25 minuter, mot dagens dryga timme.

Beräknade restiden till Stockholm från Borås beräknas bli nära två timmar.

Sverigeförhandlingen arbetar för höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Göteborg och Stockholm och Malmö, samt anknytande kommuner.

- Vi har nu nått överenskommelser med samtliga berörda kommuner längs järnvägens sträckningar utanför storstäderna. Sammanlagt betyder det tolv stationer och drygt 106000 bostäder, säger HG Wessberg, förhandlare hos Sverigeförhandlingen.

ANNONS