SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

"Det blir dyrare för alla"

ANNONS
|

Vad betyder det att Standard and Poor's sänker USA:s kreditbetyg?

- Det är tyvärr ett bevis på att USA:s ekonomiska styrka har försämrats. Om man lånar ut till USA idag är det större risk att man inte får tillbaka pengarna. Allt annat lika kommer räntenivån att stiga.

Hur påverkar en stigande ränta USA?

- Både företag och hushåll får stigande lånekostnader. Ju mer man betalar i ränta desto mindre finns över till konsumtion och investeringar, och därmed försämras tillväxten. Den amerikanska fastighetsmarknaden är också väldigt svag och en högre ränta ger sämre förutsättningar för den att komma igång.

ANNONS

Påverkas hela världsekonomin?

- Ja. USA:s ekonomi står för 20-25 procent av världsekonomin och USA är världens största låntagare. Därför pressas räntan uppåt i hela världen. Det blir dyrare för alla.

Även för oss i Sverige?

- Ja, även för oss. Men den allmänna konjunkturen spelar också roll. I ett normaltillstånd skulle det sänkta räntebetyget leda till högre räntor men just nu pressar den svaga tillväxten och svaga inflationstrycket ner räntorna i världen.

Betyder det här att USA:s tid som ekonomisk stormakt är på väg att ta slut?

- Vi har sett flera tecken på att USA:s dominans är på väg att minska. Det här är ett av flera tecken. Länder i Asien växer och spelplanen i världen håller på att ändras. Det sker en maktförskjutning, men den sker långsamt. Vi talar om decennier.

- V arför ska man lyssna på kreditvärderingsbolagen, som har haft fel förut?

Kreditvärderingsbolagen har fått mycket kritik. Men det ändrar inte det faktum att beslutet som Standard and Poor's har tagit är rimligt, med tanke på storleken på USA:s statsskuld och budgetunderskottet, i kombination med den politiska beslutskraften.

ANNONS

Eftersom det aldrig tidigare hänt hamnar folk nästan i chocktillstånd, men om det inte stod USA på pappret utan man bara såg till siffrorna så hade USA säkert fått sänkt betyg tidigare.

Hur kommer marknaden att reagera på måndag?

- Det är klart att det inte är en positiv nyhet, men det är egentligen ett logiskt beslut. Jag tror att det blir en negativ marknadsreaktion men kanske inte fullt så negativ som man befarar. Skuldkrisen i Europa är nästan mer allvarlig eftersom ingen riktigt vet hur man ska hantera den, i USA:s fall vet man vad problemet är.

ANNONS