Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det är viktigt att våga vara bäst"

Kevin Ewerlöf har ett eftertraktat sommarjobb. Dessutom ett av de mest välavlönade. Den 23-årige juridikstudenter från Lerum vikarierar som koncern-vd på Adecco.

Du vikarierar hela augusti som koncern-vd på Adecco. Hur har jobbet varit hittills?

– Det har varit väldigt intensivt och varierat. Som vd är man ju inblandad i i stort sett allt viktigt som sker.

Vad har ni hunnit med hittills?

– Väldigt många möten. Det har bland annat handlat om budget och om organisation. Vi jobbar med att planera hur Adecco ska se ut organisatoriskt framöver.

Och den ordinarie vd:n ligger på en strand och vilar upp sig?

– Nej, Jacob Lundberg, som blev koncern-vd så sent som i september 2016, är faktiskt också på jobbet. Jag speglar honom och går bredvid, som en blandning av vikarie och vice vd. På så sätt blir jag delaktig i allting och får en väldigt bra bild av vad jobbet innebär.

Vad har varit svårast hittills?

– Den största utmaningen är att ta emot, hantera och bedöma all information. Det kommer information från alla håll hela tiden. Hur den ska hanteras beror förstås på vem den kommer ifrån och vad den handlar om. Utmaningen ligger i att kunna hantera ett så stort flöde.

Men en vd måste väl ha förmåga att delegera mycket?

– Ja, en bra ledare måste kunna delegera. Samtidigt har jag märkt att det är svårt. Man vill gärna ha ett finger med i spelet eftersom det är så mycket som känns intressant och viktigt. Plus att det är svårare att delegera under semesterperioden när inte alla medarbetare är på plats.

Du sökte jobbet för att du är intresserad av ledarskap. Vad kommer det intresset från?

– Från ishockeyn. Jag spelade hockey på juniorelitnivå och har även varit tränare på den nivån. Min erfarenhet är att idrotten och företagsvärlden har mycket gemensamt. Det handlar om att bygga lag och få grupper att fungera tillsammans.

Vad tycker du om Adecco så här långt som företag och arbetsgivare?

– Som jag sa tidigare så blev ju Jacob Lundberg ny vd i höstas. Jag gillar det han är på väg att göra med Adecco. Ledningen har börjat bygga en vinnarkultur där det är OK att vilja vara bäst. Bemanningsbranschen är ju ganska konjunkturkänslig och konkurrensen är tuff. Det är kanske inte så svenskt, men det är viktigt att våga vara bäst. Den inställningen är viktig – precis som i hockey.

Det här är sjunde sommaren i rad som Adecco plockar in en student som vd-vikarie. Vad vinner man på det?

– Eftersom det får stor medial uppmärksamhet är det lätt att tro att det bara handlar om PR. Men det är också ett bra sätt att attrahera nästa generations arbetskraft och den är inte så lättflirtad. Därför är många andra bolag imponerade av Adeccos initiativ. I år ledde det till att man fick in 6 000 studenter i sin databas, vilket är bra i framtida rekryteringar.

Som vikarierande vd får du 100 000 i månadslön. Gissningsvis välkomna pengar till en fattig student?

– Ja, det blir ett väldigt bra tillskott i kassan. Jag ska försöka investera dem på något bra sätt. Exakt hur har jag inte bestämt ännu.

Du pluggar ju juridik. Vad vill du bli i framtiden? Jurist, chef eller kanske återgå till att bli hockeytränare?

– Jag är väldigt öppen. Juristutbildningen är väldigt bred och ger en bra grund att utgå från. Juristbanan är ett jätteintressant spår, men det skulle säkert en företagsledarkarriär också vara och tränarspåret finns alltid med som ett alternativ. Jag gillar ledarskap och utmaningar och de finns ju i olika sammanhang. Med en högskoleutbildning i bagaget får man fler alternativ än om man bara är tränare. De arbetar på en väldigt osäker marknad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.