"Det är i nedgången man kan se vilka som simmar nakna"

Enligt den amerikanska investerargurun Warren Buffet så är det svårt att skilja dåliga från bra företag när tiderna är goda. Det är i nedgången som man kan se vilka som ”simmar nakna”. Den som tidigt vill hitta sådana ”nudister” nu när det ekonomiska tidvattnet har börjat vända ut ska titta på bolag som emitterat obligationer på kreditmarknaden. Det är där vattnet vänder först.

ANNONS
|

Den amerikanska nationalekonomen och tidigare chefen för Federal Reserve Janet Yellen varnade i förra veckan för den amerikanska marknaden för högrisklån. De låga räntorna och den goda likviditeten har gjort att många företag har vänt sig dit för att få lån. Lättheten att få sådana lån har gjort att kreditkvaliteten har blivit allt sämre. Enligt Yellen så är det där vi först kommer att hitta företag som får problem.

Och det som händer i USA brukar också hända här. Den svenska kreditmarknaden, det vill säga den marknad dit företag vänder sig för att låna genom att ge ut obligationer har haft en mycket snabb tillväxt under de senaste åren. För många företag så har det varit ett både lättare och billigare sätt att låna pengar än om de vänt sig till de traditionella bankerna.

ANNONS

Traditionell finvädersmarknad

Men detta är en traditionell ”finvädersmarknad”. Så var det i slutet av 80-talet och så var det fram till 2007, när det plötsligt blev tvärstopp. Den svenska finanskrisen i början på 90-talet rullade igång när bolag som Allhus och Nyckeln inte kunde förnya sina penningsmarknadslån. Under finanskrisen 2008-2009 undveks större fallissemang genom att Riksbanken sänkte räntan kraftigt och gav ett kraftigt likviditetsstöd som även hjälpte bolag som lånat utanför banksektorn.

Men därefter har denna obligationsmarknad exploderat. Tyvärr finns det ingen bra samlad statistik på detta, vilket i sig är både ett orostecken och ett problem. Men bland de utgivare som har sina obligationer noterade på Nasdaqbörsen så är ett knappt hundratal att betrakta som mer eller mindre ”skräpobligationer”. Det vill säga obligationer där risken är så pass hög att kupongräntan har fått sättas på fem procent eller högre. De mest kreditvärdiga företagen har under samma tid haft kuponger på under en procent.

Lånar ut paraplyer när solen skiner

Och även om bankerna kan vara svåra att ha att göra med när tiderna blir sämre. Författaren Mark Twain beskrev att banker gärna lånar ut paraplyer när solen skiner, men begär tillbaka dem när det börjar regna. Den som lånat på kreditmarknaden måste lämna tillbaka paraplyerna, betala tillbaka lånen när obligationerna förfaller, oavsett väder.

ANNONS

Och den som vill kan hitta växande problemhärdar. De så kallade bostadsutvecklarna, som Oscar Properties, Tobin och SSM Holding med flera har det så pass tufft att en utomstående måste ifrågasätta om de verkligen kommer att kunna betala tillbaka sina obligationer. Och dessa bolag är lite som en mögelfläck i badrummet. Börjar vi riva lite så kan man se att angreppet sannolikt tagit sig in i närliggande branscher, som bygg- och fastighetsföretag. Inga namn nämnda, men de finns på kornet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS