Med ett diplom i styrelsearbete och gedigna chefserfarenheter hoppas Christina Nilroth och Maria Dahlberg på uppdrag i bolagsstyrelser.
Med ett diplom i styrelsearbete och gedigna chefserfarenheter hoppas Christina Nilroth och Maria Dahlberg på uppdrag i bolagsstyrelser.

Deras nätverk ska bryta mansdominansen

ANNONS
|

WIP (Women in progress) är ett nätverk för kvinnliga chefer och hittills har 20 av medlemmarna gått intensivutbildningen för att lättare platsa i företagsstyrelser. Det innebär en djupdykning i aktiebolagslagen, bolagskoden, rollfördelning mellan styrelse, revisor och ledning bland mycket annat.

Eftersom alla kvinnor i utbildningen har gedigna karriärer i näringslivet har de dessutom mycket att lära av varandra.

- Man kan se det som ett körkort för styrelsearbete, berättar Maria Dahlberg. Och det är något många fler borde ha egentligen, även folk som redan har styrelseuppdrag sedan länge. Vem som helst kan ju läsa aktiebolagslagen, men det krävs en hel del för att verkligen förstå den.

ANNONS

Till vardags är hon personalchef på industriföretaget Flexlink, efter en karriär på bland annat Volvo och Framfab. Christina Nilroth har egen konsultverksamhet sedan några år, men arbetade tidigare som chef i pappersindustrin.

Utbildningen har ordnats av WIP i samarbete med organisationen Styrelseinstitutet och det synliga beviset på kunskaperna - ett diplom - är förhoppningsvis bara början. De hoppas givetvis hitta och ta sig an

styrelseuppdrag framöver.

- På något sätt kommer man att tvingas ta in fler kvinnor i styrelserna, oavsett om den nu blir genom någon form av kvotering eller på annat sätt, säger Maria Dahlberg. Och om vi kommer att vara de kvinnorna är det viktigt att vara extremt väl förberedd - vi vet att åtminstone några män kommer att sätta sig såhär (lutar sig tillbaka med korslagda armar) och tänka att: vad ska du kunna bidra med här då lilla stumpan.

Christina Nilroth betonar att det egentligen inte är så mycket en fråga om kön som att ta in personer med olika bakgrunder. Kreativiteten hämmas om medelålders män bara rekryterar sina kompisar. Det hotar bli ett affärsmässigt underläge.

Därmed har vi kommit till vikten av nätverk.

- Det är ju lätt att säga att man måste rekrytera kvinnor, men var ska man hitta dem? säger Maria Dahlberg. Om man inte bara rekryterar sina kompisar måste det finnas ett forum. För det är klart att de här kvinnorna finns.

ANNONS

Därför handlar det nu om att marknadsföra varandra för kvinnorna i nätverket. Genom sina arbeten har de breda kontaktytor mot näringslivet och kan tipsa om passande personer när det uppstår behov.

- Om man vill förändra kanske man kan säga att vi har en skyldighet att tala om att vi finns, säger Maria Dahlberg.

ANNONS