"Den största svenska industriinvesteringen"

ANNONS
|

AB Volvos köp av 45 procent i ett nytt dotterbolag till kinesiska lastbilstillverkaren Dongfeng undertecknades på lördagen. Det skedde vid en ceremoni på China national convention center i Peking, där även kinesiskt partifolk och journalister var närvarande.

I telefon därifrån kommenterade Olof Persson uppgörelsen.

– Det här bra för Volvo, det skapar sysselsättning och resurser, det blir ett starkare Volvo och det är också bra för Sverige och vår kära stad på Västkusten.

Om sysselsättningen för svensk del, säger han:

– Det är vår erfarenhet när vi växer med tillväxtländerna och etablerar oss där att det genererar aktiviteter i hela Volvosystemet, när det gäller forskning och utveckling, när det gäller produktionsteknik, it-systemet och mycket annat. Det har över tid gett fler arbetstillfällen i Göteborg. Det går ju inte att garantera någonting, men vi ser ingen anledning att det här inte följer samma mönster som vi sett i de andra fallen.

ANNONS

Volvokoncernen betalar 5,6 miljarder kinesiska yuan för 45 procent av aktierna för det nybildade dotterbolaget Dongfeng Commercial Vehicles (DFCV) som i dag ägs av kinesiska fordonstillverkaren Dongfeng (DFG).

DFG fortsätter äga 55 procent i DFCV.

DFCV innehåller huvuddelen av DFG:s verksamhet inom tunga och medeltunga lastbilar.

Hade DFCV funnits 2011 skulle bolagets ha sålt för 39 miljarder kinesiska yuan och haft en rörelsevinst på 1,2 miljarder. Under de tre första kvartalen i fjol hade bolaget omsatt 22 miljarder yuan och haft en vinst på 300 miljoner.

DFCV:s marknadsandel i Kina är 16,1 procent på tunga lastbilar och 15,7 procent på medeltunga. Bolaget har 28 000 anställda.

DFG:s huvudkontor ligger i staden Wuhan i Hubei-provinsen. Lastbilsverksamheten är koncentrerad till staden Shiyan, också i Hubei, där även tillverkning sker.

De tunga och medeltunga lastbilarna kommer att gå under varumärket Dongfeng.

DFCV:s ledningsgrupp ska bestå av åtta personer, varav fyra nomineras av Volvokoncernen och lika många av Dongfeng.

Dongfeng ska även nominera bolagets vd medan Volvo nominerar finanschefen. Styrelsen kommer att bestå av sju ledamöter, tre från Volvo och fyra från Dongfeng.

ANNONS