Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart kommer deklarationen för inkomståret 2019 att dyka upp.  Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Snart kommer deklarationen för inkomståret 2019 att dyka upp. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Deklarationsexpertens bästa tips inför 2020

2020 närmar sig med stormsteg och snart kommer deklarationen för inkomståret 2019 att dimpa ner i brevlådan. De flesta svenskar kan räkna med att få sina pengar runt påsk, om man deklarerar rätt. Skatteverkets egna deklarationsexpert, Johan Schauman, förklarar hur du undviker vanliga misstag.
– Det finns fortfarande områden där många gör fel, säger han till GP.

Över åtta miljoner svenskar kommer att deklarera nästa år, för över 100 000 av dem blir det första gången. Oavsett om man är van eller nybörjare så har man förmodligen något att lära sig av skatteverkets egna deklarationsexpert.

– Svenskarna vill göra rätt för sig, vi har sett i undersökningar att skattemoralen är hög. Men det finns fortfarande områden där många gör fel, säger Schauman.

"Pengarna till påsk"

Den första helgen i april, då sätter Skatteverket igång med vad Schauman kallar deras superkörning av de miljontals deklarationer som kommit in. Så flertalet av svenskarna kan komma att få sina pengar någon gång under påskveckan. Men då behöver man ha deklarerat digitalt och godkänt deklarationen rakt av, utan att ha gjort några ändringar eller tillägg. Detta gör en majoritet av svenskarna, runt fem till sex miljoner. Schauman understryker dock att Skatteverket inte vill att folk undviker att göra avdrag för enkelhetens skull.

– Vi vill ju till exempel inte att folk låter bli att göra avdrag bara för att få sin återbäring tidigare.

Johan Schauman från Skatteverket. Bild: Skatteverket
Johan Schauman från Skatteverket. Bild: Skatteverket

LÄS MER: App-strul för Skatteverket

"Nästan en miljon missar detta"

Att ha anmält det bankkonto dit man vill ha den eventuella skatteåterbäringen är väldigt viktigt, så det kan vara värt att dubbelkolla. Annars finns risken att pengainsättningen blir rejält försenad.

– Ibland har vi sett att upp mot en miljon människor inte anmält något konto. Då får man helt enkelt reparera det i efterhand.

De som främst ligger i riskgruppen för detta är de som nyligen bytt bank, eller de som är nya på arbetsmarknaden. Till exempel om man nyligen invandrat till Sverige eller som ung fått sitt första arbete.

– Är du 17 och arbetat på ditt första sommarjobb, så kanske du inte tänkt på att anmäla ett bankkonto, säger Schauman.

Men han förklarar också att det finns mer ovanliga anledningar till att någon inte anmält något bankkonto.

– De finns ju dem som inte vill att staten ska ha deras kontouppgifter, och då måste man kontakta oss för att få en utbetalningsavi utskickad. Detta sker inte automatiskt.

LÄS MER: Nu enklare att få återbäring tidigare

Goda nyheter för den som inte deklarerar digitalt

Skatteverket har sett den digitala trenden ta allt mer plats under de senaste åren och sammanlagt valde 6,7 miljoner svenskar att deklarera digitalt i år. E-tjänsten på skatteverkets hemsida är klart populärast, efter det kommer appen.

Är du en av de 1,3 miljoner som fortfarande väljer hederlig post när du ska skicka in inkomstuppgifterna för det gångna året, så finns det goda nyheter för dig med: en ändring från 2019 gjorde nämligen att även de som deklarerat via papper kunde få sina skattepengar tillbaka redan i juni. Till skillnad från att få vänta till slutet av sommaren, som under tidigare år.

Tidpunkten på utbetalningen kan däremot bli rejält försenad, ifall du blir en av dem som skatteverket väljer att granska extra noga.

Allt färre väljer att posta in sin deklaration. Bild: STEFAN GUSTAVSSON / SvD / TT
Allt färre väljer att posta in sin deklaration. Bild: STEFAN GUSTAVSSON / SvD / TT

Vanligaste orsakerna till att någon blir granskad

Att få sin deklaration granskad är nog för de mesta en stressig upplevelse. Även om man inte menat att göra fel, så kan misstag ha gjorts. Schauman listar därför upp de vanliga misstagen och hur man undviker dem.

– Av de avdrag man kan göra så är reseavdraget det klart populäraste. Runt 950 000 personer yrkar årligen detta. Däremot är det runt hälften av av dessa som faktiskt saknar delvis eller helt saknar rätten till avdraget. Så det är något vi kollar extra noga på och råder folk att besöka vår hemsida för att undersöka om man har rätten till avdraget eller inte.

Men det är inte bara reseavdragen som brukar dra till sig skatteverkets uppmärksamhet.

– Det är också aktieförsäljning och försäljning av bostad, säger Schauman.

Finns det något exakt datum klart för när deklarationen kommer skickas ut?

– Den digitala kommer någon gång i början av mars. Pappersvariationen tar ett tag att skicka ut till alla. Men man kan räkna med att få den någon gång mellan den femtonde mars och den femtonde april.

De vanligaste misstagen svenskarna gör när de deklarerar, och hur du undviker dem:

• 950 000 svenskar yrkar reseavdrag på deklarationen. Men runt hälften har inte rätt till detta. Gör undersökningen på Skatteverkets hemsida för att se om du har rätten till reseavdrag.

• Runt 250 000 säljer sin bostad varje år, men 90% av dessa beräknar sina förbättringsuppgifter fel. Enligt Skatteverkets expert Johan Schauman beror detta bland annat på knepiga regler. Har du sålt din bostad under 2019, börja redan nu förbereda en lista på vilka ändringar du gjorde i bostaden.

• Att hyra ut sin bostad är idag väldigt populärt. Men Skatteverket säger att få har koll på reglerna. Du kanske måste betala skatt på uthyrningen. De finns ett schablonavdrag på 40 000, men besök Skatteverkets hemsida för att se till att du redovisar rätt.

• Den 27 februari är sista dagen att skaffa digital brevlåda för att du ska hinna få din deklaration utskickad digitalt till din digitala brevlåda, och därmed slippa vänta på pappersdeklarationen som kan dröja ända till den femtonde april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.