Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

de Vylder vill låna till offentliga investeringar

Nationalekonomen och EMU-kritikern Stefan de Vylder ser pessimistiskt på ekonomin i Europa och ordinerar en helt annan medicin än regeringens.

- Jag ser med djup oro på ett Europa som nästan glider mot en avgrund. Vi har nu 22 månader i rad av stigande arbetslöshet i eurozonen och vi ser ingen ände på det hela. Alla prognoser pekar på fallande BNP och stigande arbetslöshet i hela EU. Ungdomsarbetslösheten är förfärande och en social katastrof för många unga som inte lyckas etablera sig på arbetsmarknaden och vilkas utbildningar tappar i värde.

Länder som har stora överskott i utrikeshandeln, som Sverige, Tyskland, Norge, Holland och Schweiz, har ett ansvar att stimulera sina ekonomier, anser han.

- Det har aldrig varit så billigt för svenska staten att låna som nu och vi har extremt låg statsskuld. Vi kunde öka statsskulden lite grand för att göra angelägna investeringar, i infrastruktur framför allt, i upprustning av miljonprogrammets bostäder och i energibesparande investeringar.

Stefan de Vylder är övertygad om att eurokrisen kommer att fortsätta förvärras och fördjupas och betraktar Europa som världens problembarn vad gäller ekonomin.

- Jag har kallat EMU för en klubb med fel medlemmar och en inkompetent styrelse. Detta med fel medlemmar har Grekland och Cypern bevisat och hanteringen av Cypern visar på en usel krishantering. Jag tror vi står inför en enorm finansiell turbulens där krisländernas småsparare också börjar ta ut sina pengar och då förvärras krisen ytterligare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.