Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mai Thai och Nanna Stranne har startat Sigmastocks, som de hoppas ska konkurrera ut bankernas fondsparande.

De vill utmana storbankerna

Sigmastocks vill vara ett alternativ till bankernas fondsparande. – Vi tror inte att fonder kommer finnas kvar i framtiden, säger Mai Thai, en av grundarna till det nya Göteborgsbolaget.

Den andra grundaren heter Nanna Stranne. Tillsammans har de byggt en tjänst där de, baserat på en egen matematisk modell, ger sparare förslag på aktieportföljer man kan köpa och sedan förvalta på egen hand.
– Det är inte svårt att köpa aktier själv – och då slipper man storbankernas höga fondavgifter. Vi tar bort fonderna som mellanhand, förklarar Nanna Stranne.

"Har testat modellen i flera omgångar"
Portföljmodellen är skapad av matematiker från Chalmers och ska, enligt grundarna, hitta de mest stabila värdebolagen på börserna i såväl Sverige som Norden och Nordamerika – det är lite förenklat bolag som är väletablerade, tjänar gott om pengar och växer i jämn takt.
– Vi har testat modellen i flera omgångar och det finns mycket forskning som talar för att investera långsiktigt i just värdebolag, men även om vi inte hade baserat tjänsten på forskning och optimering våra portföljer ändå genererat högre avkastning än storbankernas fonder, eftersom de oftast tar en hög procentuell avgift varje år du sparar. Vi tar en låg fast avgift i stället, säger Mai Thai.
De startade företaget sommaren 2014, medan de fortfarande läste industriell ekonomi på Chalmers. Bolaget har nu sex anställda och satsar på att växa ännu mer. För finansieringen står bland annat Collectorgrundaren Lena Apler.

Nästan ett tusental användare
I februari ingick de samarbete med nätbankerna Avanza och Nordnet och har nu haft igång tjänsten i ett par månader.
– Samarbetet betyder mycket, det gör att våra kunder enkelt kan köpa och sälja aktier till sina portföljer. Nätbankerna har också samma inställning som vi, att det ska vara enkelt och prisvärt för kunderna att spara och handla med aktier, säger Mai Thai.
Sigmastocks modell bygger på att spararna kontinuerligt får hjälp med beräkningar kring hur de ska förvalta sin portfölj, bland annat utifrån hur mycket man vill spara per månad.
– Intresset har varit stort, med tanke på att vi inte gjort någon marknadsföring ännu. I dag har vi nästan ett tusental användare, säger Nanna Stranne.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.