Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

De vill lära bredda vår smak för champagne

Han är ambulanssjukvårdare, hon lärare. Tillsammans driver paret Göran och Lotta Friberg sedan ett par månader tillbaka en champagnebar. I mars slog de upp portarna till sin satsning – Små Bubblor – i Linnéstaden.

Ett stenkast från Linnégatan är paret Lotta och Göran Friberg i full fart med förberedelserna inför kvällens öppning. Deras nystartade champagnebar Små Bubblor öppnade i mars och sedan dess har det varit en hel del att göra.

– Vi har ett storbord i kväll så det är lite extra mycket att fixa med, förklarar Göran Friberg som för bara ett par timmar sedan gick av ett nattpass på Göteborgsambulansen.

Hans fru, tillika vd:n för Små Bubblor, Lotta Friberg, kommer direkt från sitt jobb som lärare på en lågstadieskola i staden.

Att läraren Lotta och ambulanssjukvårdaren Göran skulle öppna en champagnebar fanns egentligen inte alls med i planeringen för ett par år sedan. Intresset för mat och dryck har de däremot delat länge och 2015 deltog Göran i kvaltävlingarna till Sveriges Mästerkock.

– Leif Mannerström sa i alla fall att han gillade min fisk men jag upptäckte att jag inte var så bra på att laga mat under stress, sammanfattar Göran Friberg sin korta karriär som kock.

För ett par år sedan ledde det gemensamma intresset för mat och dryck in dem på champagne.

– Göran får migrän av att dricka rödvin så vi har druckit mycket rosé genom åren. För att få lite variation började vi även testa olika sorters champagne och upptäckte att det fungerade väldigt bra även till mat, berättar Lotta.

2015 reste paret till Champagne i Frankrike för att besöka mindre, lokala producenter och testa olika typer av champagnesorter.

– Det finns så otroligt mycket god champagne och vi insåg att det är ett rätt begränsat restaurangutbud i Sverige och i Göteborg. Vi tyckte att det behövdes ett större utbud och att fler champagner från lite mindre producenter skulle få komma fram, säger Lotta.

Paret började fundera över möjligheten att själva göra någonting åt saken och starta sin egen champagnebar. När idén väl slagit rot gick det snabbt. De hörde av sig till ett antal möjliga affärspartners och ett halvår senare stod det klart att kocken och köksmästaren Stefan Hjort samt IT-konsulten Martin Hedberg var med på tåget. Duon blev delägare med 48 procents aktieinnehav. Finansieringen för att starta verksamheten löstes med en tredjedel eget kapital, en tredjedel banklån och en tredjedel lån från Almi.

En utmaning som kvarstod var att hitta en lämplig lokal. När lokalen på Nordenskiöldsgatan dök upp på Blocket i början av augusti 2016 var valet enkelt.

– Vi ville ha en intim restaurang där bar och matsal är lite avskilda från varandra. Vi tycker att champagne ska avnjutas sittandes, utan stress, säger Göran.

Under uppbyggnaden av restaurangen har de båda jobbat heltid på sina andra arbeten. Framöver är det tänkt att Göran ska satsa helhjärtat på Små Bubblor medan Lotta fortsätter som lärare, och vd för företaget.

– Det har varit en hel del att göra men nu när det är klart känns det fantastiskt, säger Lotta.

Den 24 mars slog Små Bubblor upp portarna. På menyn finns ett mindre utbud maträtter och en lång lista med olika champagnesorter. Gemensamt för dem alla är att de kommer från små producenter.

– Vi plockar fram mindre odlare med en småskalig produktion på runt 100 000 flaskor om året. De är ofta familjeägda och gör allting själva. De har sina vinfält, de sköter pressningen av druvorna själva och lagrar flaskorna i sin egen källare. När vi träffade de här människorna insåg vi att det finns så mycket karaktär och så mycket värme och engagemang i deras arbete, säger Göran.

En viktig del i affärsidén är också att dela med sig av sin kunskap om champagne. I dryckesmenyn kan den intresserade exempelvis läsa om vilken by champagnen kommer ifrån, vilken druvblandningen är och mängden tillsatt socker.

– Champagne har länge förknippats med lyx och flärd. Vi vill göra den lite folkligare – och visa att den är en dryck för alla, säger Göran.

Båda två är optimistiska inför framtiden. Målsättningen är att inom en treårsperiod ha en bra balans i ekonomin – och kanske till och med utöka.

– Kanske finns det ett Små Bubblor i Stockholm också om tre år, säger Lotta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.