Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

De vill bygga ny stadsdel – mitt i centrum

Nu ska kvarteren kring Fredsgatan rustas upp ordentligt – med designerbutiker, nya kontor och fler bostäder. – Vi vill ge Fredstan en stark identitet, säger Fredrik Ottosson affärsområdeschef för Göteborg på fastighetsbolaget Hufvudstaden.

Hufvudstaden och Vasakronan äger flera av de stora fastigheter som ligger längs bland annat Fredsgatan, Drottninggatan och Kyrkogatan i centrala Göteborg. Nu har de startat ett samarbete för att, på sikt, förändra hela området. Den nygamla stadsdelen, som fastighetsbolagen döpt till Fredstan, ska bland annat få fler och annorlunda butiker. Michael Kors, på Fredsgatan, ska till exempel senare i år få sällskap av Chanel Beauty Store. Förhandlingar med flera andra större aktörer pågår också.

Nya våningar på gamla hus

– Vi vill ha in det bästa av internationellt mode på Fredsgatan. Utbudet kommer att fyllas på kontinuerligt under åren, säger Fredrik Ottosson.
– Handlare tycker om att vara jämte varandra. De tittar på vilka aktörer som finns på gatan och bedömer om de matchar det egna varumärket. Vi hoppas att en tydligare identitet för Fredstan ska göra området mer attraktivt för intressanta aktörer, som inte finns någon annanstans i Göteborg idag, säger Kristina Pettersson Post, regionchef för Vasakronan.

De båda fastighetsbolagen vill också ta fram betydligt fler "mötesplatser" i hela området – som restauranger och caféer. Caféet da Matteo och Beets salladsbar är till exempel klara för tvärgatorna runt Fredsgatan.  I visionen ingår också att bygga helt nya bostäder, hotell och kontor. Det skissas till exempel på nya våningar på flera av de låga 70-talsfastigheter som bland annat finns runt Kompassen. 

Vill rusta upp Brunnsparken

Fastighetsbolagen vill också utveckla platserna mellan gatorna – som Harry Hjörnes plats vid Gamle Port, Hotellplatsen mellan Brunnsparken och Drottningtorget och, naturligtvis, Brunnsparken.

– Vi är ju alla överens om att det behövs en hel omdaning av Brunnsparken. Platsen har en gigantisk potential. Kan man bara etablera något som göra att människor verkligen vill gå till, och vistas i, parken – som en servering, en stor klätterställning eller liknande, skulle det betyda ett jättelyft. Och så måste vi göra något åt beläggningen – det är ju lite lerigt i dag, konstaterar Fredrik Ottosson.

För att de långsiktiga visionerna ska bli verklighet krävs dock att även Göteborgs stad är med i arbetet. Staden har gjort en så kallad fördjupad översiktsplan, en övergripande strategi för hur ett område ska utvecklas, för just Fredstan och i dag, måndag, ska politikerna också ta beslut om hur Brunnsparken ska förändras framöver.

Behovet att utveckla just centrum drivs kanske främst av två mycket starka trender – den snabbväxande e-handeln och nybyggandet i hela Göteborg. De kommande åren ska det ju, som bekant, byggas många tusen nya bostäder och kontor såväl runt centralen som på Hisingen och i kranskommunerna.  

Ska möta e-handeln

– Då måste vi kraftsamla också här, och ta vara på det vi har – som är väldigt bra. Vi har en mysig stadskärna, men den kräver omvårdnad för att fortsätta vara bra, säger Kristina Pettersson Post.
– Det är otroligt viktigt att kärnan växer i samma takt som omgivningen, säger Fredrik Ottosson. 

När det, i praktiken, går att köpa nästan allt som behövs på nätet, tänker fastighetsbolagen också att det krävs något extra för att locka människor till de fysiska butikerna.

– Det blir ännu viktigare att få människor att verkligen vilja komma till platsen. I dag måste inte bara butikerna, utan även konceptet de ingår i, vara väldigt bra, säger Fredrik Ottosson. 

Någon exakt tid för när Fredstan ska vara "klar", finns inte i nuläget – Ottosson och Pettersson Post räknar med att förändringarna ska växa fram under många år framåt. Någon budget för hela projektet finns inte heller, bland annat eftersom det är uppdelat i många olika delprojekt.

– Men det rör sig om stora investeringar. Att bygga om en fastighet kan till exempel kosta mellan 100 och 200 miljoner – om du ska bygga nytt kostar det naturligtvis ännu mer. Det beror helt på vad vi kan och bestämmer oss för att göra, säger Kristina Pettersson Post.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.