Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De vill bygga ny jätteanläggning i Göteborg

Bensinstationskedjan St1 vill bygga en ny produktionsanläggning i Göteborg. När allt är klart ska storsatsningen producera 200 000 ton förnybar diesel per år.

Den nya anläggningen ska, enligt planen, byggas på Hisingen, i anslutning till raffinaderiet  St1 redan äger där. I somras meddelade kedjan att man, som ett första steg, investerar 400 miljoner kronor i en ny vätgasenhet vid Göteborgsraffinaderiet. Hur mycket hela den nya dieselproduktionsläggningen kommer att kosta är dock ännu inte klart. Det ska bestämmas först våren 2018, när konstruktionen och de nödvändiga miljötillstånden är klara, meddelar St1 i ett pressmeddelande.

Nya jobb i Göteborg

- De nordiska länderna där St1 verkar har världens mest ambitiösa mål för förnybara bränslen. Det är därför logiskt att vi investerar i förnybar dieselproduktion på vårt raffinaderi, säger Hilde Wahl, Sverige-vd för den finska kedjan i en skriftlig kommentar.

Satsningen kommer, enligt St1, att innebära nya arbetstillfällen i Göteborg - exakt hur många är dock oklart i skrivande stund.

200 000 ton diesel

Anläggningen väntas stå klart 2020 och ska då ha kapacitet nog att producera 200 000 ton förnybar diesel per år.

St1 driver idag runt 1 400 bensinstationer under namnen St1 och Shell i Finland, Sverige och Norge. Koncernen sysselsätter totalt runt 700 personer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.