De smutsiga pensionspengarna: Granskningen i korthet

GP har undersökt statliga Andra AP-fondens hållbarhetsarbete, med fokus på klimat och mänskliga rättigheter.

ANNONS
|

Granskningen har visat att Göteborgsbaserade Andra AP-fonden har aktieinnehav i 32 av de 100 företagen som släpper ut mest koldioxid. Aktieinnehavet har ett värde av 1,4 miljarder kronor. Investeringar som enligt bland andra FN:s klimatpanel är oförenliga med Parisavtalet, som Sveriges riksdag undertecknat och ratificerat.

LÄS MER:Statliga pensionspengar investeras i olja och gas – i strid med klimatmålen

GP har också kunnat visa att Andra AP-fonden det senaste året nära fördubblat sitt aktieinnehav i oljebolaget Lundin Petroleum. Detta trots att bolagets vd och styrelseordförande står anklagade för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan där bolaget var verksamt 1997-2003.

Misstankarna mot bolagets företrädare ligger i att de samarbetat med regeringen för att mota bort lokalbefolkningen, alternativt att man känt till att det pågått, utan att ha låtit sig påverkas av det. Uppskattningsvis 10 000 människor dog och 200 000 tvingades på flykt, enligt samstämmiga rapporter.

ANNONS

Andra AP-fonden har i dagsläget 900 000 aktier till ett värde av 258 miljoner kronor i Lundin Petroleum.

LÄS MER:Andra AP-fonden köper nya aktier i Lundin petroleum – vd och ordförande misstänks för folkrättsbrott

I den tredje delen av GP:s granskning av Andra AP-fonden har vi kunnat visa att fonden investerat 308 miljoner i ryska gas- och oljebolag. Det rör sig om fem bolag – Gazprom, Novatek, Lukoil, Tatneft och Surgutneftegas.

Bedömare GP har talat med beskriver den ryska energisektorn som problematisk. Det rör sig om bolag som används för att främja rysk utrikespolitik, och med företrädare som tillhör president Vladimir Putins innersta krets, men också bristande insyn och otydliga ägarstrukturer.

Andra AP-fonden försvarar sitt innehav i de korruptionsanklagade oljebolagen med att de för dialog med företagen, men det blir svårt när det kommer till ryska energibolag, menar experter.

– Det är logiskt att man inte ska göra affärer med företag som förekommer i de här sammanhangen. Där det är mycket korrupta miljöer med hög exponering mot personer med nära kopplingar till Putin och oligarkers verksamhet. Det är glasklart, säger Louise Brown, antikorruptionsrevisor och tidigare ordförande i Transparency International.

LÄS MER:Andra AP-fondens ryska aktier – en farlig handel

AP-fonderna

Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden är buffertfonder med uppdrag att förvalta alla svenskars inkomstpension. Totalt har de nära 1 500 miljarder kronor i förvaltning.

Andra AP-fonden har sitt säte i Göteborg och förvaltar 367 miljarder kronor av svenska folkets pension.

Sjätte AP-fonden är också en allmän pensionsfond, inriktad på onoterade bolag. Sjunde AP-fonden verkar inom premiepensionssystemet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS