Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Preems raffinaderi Hisingen. Företaget är ett av de som släpper ut mest koldioxid i Sverige. Bild: Bengt Kjellin
Preems raffinaderi Hisingen. Företaget är ett av de som släpper ut mest koldioxid i Sverige. Bild: Bengt Kjellin

De släppte ut mest i svensk industri 2018

Preem är i topp tre bland företagen i Sverige som släppte ut mest koldioxid förra året. Enligt drivmedelsjätten är det logiskt att man hamnar i utsläppstoppen – och att arbetet mot minskade utsläpp fortsätter.

Koldioxidutsläppen från svensk industri ökade med 445 000 ton förra året, enligt Sveriges Natur. Ökad produktion av diesel, cement och plast liksom ökad användning av fossila bränslen för el och värme ligger bakom de växande utsläppen.

Totalt hamnade de svenska koldioxidutsläppen från industri, el och värme på 19,9 miljoner ton under fjolåret, enligt statistik från EU:s utsläppshandel. Som jämförelse släpper den svenska vägtrafiken ut ungefär 15 miljoner ton. Enskilda industrier står för totalt nästan hälften av Sveriges koldioxidutsläpp.

"Stor aktör"

De tre aktörer som släpper ut mest är ståltillverkaren SSAB, cementtillverkaren Cementa och oljeraffineringsföretaget Preem.

Och Preem, som har raffinaderier i både Göteborg och i Lysekil ser det inte som särskilt märkligt att man hamnar i topp på utsläppslistan.

Det beror ju på att vi är en väldigt stor aktör i Sverige. Samtidigt jobbar vi väldigt aktivt med hållbarhet hela tiden, säger Ludwig Kollberg, tillförordnad presschef vid Preem.

Jämför man med 2017 så ökade Preems utsläpp i fjol. Men det beror på naturliga variationer i verksamheten, enligt Ludwig Kollberg.

– Vi har ingen försämrad effektivitet eller så, utan det kan handla om hur mycket stopp vi har per år. Stopp på raffinaderierna som är enligt regelverket för att man exempelvis ska kunna genomföra inspektioner och renoveringar, säger Ludwig Kollberg.

Flera stopp

Enligt Ludwig Kollberg kommer stoppen att öka 2019 vilket naturligt kommer att minska utsläppen.

Samtidigt understryker Ludwig Kollberg att man arbetar med metoder för att minska utsläppen. Så som CO2-lagring och metoder för att utvinna vätgas som inte släpper ut lika mycket.

– Vårat stora bidrag till de minskade utsläppen är ju vårat arbete med att producera förnybara drivmedel. Ju mer förnybart vi producerar desto mindre fossila bränslen behövs, säger han.

På listan över de bolag med störst utsläpp finns också el- och fjärrvärmeproducenter från fossila bränslen, som också ökade sina utsläpp under 2018. Samtidigt ökade också de totala växthusgasutsläppen från vägtrafiken i fjol. Bilarnas utsläpp minskade visserligen, men de ökade från tunga lastbilar.

LÄS MER: Preem vill bygga nytt raffinaderi i Göteborg

LÄS MER: Har startat kampanj mot de fördubblade utsläppen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.