Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De skulle dela ledigheten

Innan Freja föddes planerade Sara och Jonas Vogler hur de skulle lägga upp föräldraledigheten. Hälften - hälften var utgångsbudet. Sedan kom verkligheten.
De tyckte att uppdelningen var självklar. Men när Sara Vogler varit hemma de första sex månaderna ville hon gärna vara ledig lite till - så hon tjatade sig till en extra månad av maken som nu bara får fem.
- Jag tyckte att Freja var så liten. Egentligen skulle jag vilja vara hemma ännu längre.
Båda är tandläkare och driver en praktik tillsammans. En av förutsättningarna för barnledigheten var att hitta en erfaren tandläkare som skulle kunna vikariera för dem. Inte så lätt men så övertalade de Saras syster Becky Surell som jobbade på en folktandvård några mil från Göteborg att ställa upp.
- Vi frågade henne redan på planeringsstadiet.
Nu täcker Frejas moster upp under båda föräldraledigheterna och när föräldrapenningsdagarna är slut ska hon jobba kvar på halvtid så att Freja slipper dagis fram till två års ålder.
- Även då ska vi dela, säger Sara Vogler.
Det där med det höjda ersättningstaket var inget som påverkade dem.
- Vi hade gjort så här ändå.
Fördelen med att vara egenföretagare är att man kan göra som man vill, ingen kan titta snett för att föräldraledighet tas ut. Nackdelen är att man inte kan ta ledigt från ansvaret för företaget.
- Privatekonomiskt skulle det ju gå att klara sig på föräldrapenningen. Men firman hade inte överlevt om vi inte haft en bra vikarie. Alla fasta kostnader kvarstår ju till exempel hyra, material och löner, säger Jonas Vogler.
I bekantskapskretsen vimlar det av småbarnsföräldrar men ingen har delat på föräldraledigheten så som familjen Vogler. Så när Jonas Vogler är ut på sina barnvagnspromenader är han en ganska ensam pappa.
- Men möter man någon pappa med barn i samma ålder så hejar man. Det tillhör god ton. Det är precis som på sjön.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.