Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nick har precis flyttat till Göteborg för andra gången för att studera vidare och jobba extra som organist i Hagakyrkan. Bild: Mia Höglund
Nick har precis flyttat till Göteborg för andra gången för att studera vidare och jobba extra som organist i Hagakyrkan. Bild: Mia Höglund

De hyr ut rum till studenter varje år

Tyska Nick har just flyttat in hos Carin och Lennart Ringblom von Bahr. Det är den sjunde gången i ordningen som paret tar emot en internationell student i lägenheten i Annedal.

Privatpersoner som hyr ut rum kan vara en del i lösningen på den ofta knepiga bostadsfrågan för internationella studenter i Göteborg. Men fortfarande är efterfrågan större än utbudet.

I Carin och Lennarts gamla arbetarhus i Annedal vittnar gulnande teckningar och träbokstäver på en sovrumsdörr om den stora familj som växt upp här. Numera har de fyra barnen flyttat ut, och bara Carin, Lennart och hunden Kasper bor kvar i lägenheten.

Men sovrummen står inte tomma. För ett par dagar sedan flyttade 26-åriga Nick från Tyskland in i ett av dem. Han är den sjunde internationella studenten som blivit inneboende hos paret Ringblom von Bahr.

– Alltihop började faktiskt med att jag läste en artikel i GP om att många internationella studenter har svårt att hitta boende. Det var i augusti 2008, våra barn var utflyttade, och det var som om den där artikeln talade till mig, säger Carin Ringblom von Bahr.

Fick över hundra svar på annonsen

Hon kontaktade Boplats och lade ut en annons om att hon hade ett rum att hyra ut.

– Vi blev totalt nedringda. Jag minns att jag fick över hundra svar bara på mejlen, och jag var tvungen att stänga av min telefon. Men det blev jättebra, vi fick en gullig flicka från Tjeckien som flyttade in hos oss, säger hon.

Att paret skulle fortsätta hyra ut rum till studenter fanns det ingen tvekan om när de väl hade börjat.

– Det ger så mycket tillbaka. Man får influenser från hela världen in i sitt eget lilla hem. Vi hade exempelvis en student från Serbien här – vad visste jag om Serbien innan dess? Knappt något alls, säger Lennart von Bahr.

Mindre ensamt att vara inneboende

Förutom en svensk har paret hyrt ut rum till sju internationella studenter. Nyast i skaran är Nick, som flyttade in för bara ett par dagar sedan. Om en vecka börjar han läsa orgelmusik och kördirigering på Högskolan för scen och musik.

– Jag gjorde faktiskt ett utbytesår i Göteborg under min kandidatutbildning också, så det är inte första gången jag bor här i stan. Då hittade jag ett rum hos en frilansmusiker som bodde på Hisingen, säger Nick.

Att bo inneboende även denna gången passar honom bra.

– Det är väldigt trevligt. Sedan kan det förstås vara skönt att ha ett eget boende också, men just nu känner jag inte för det. Jag har några kompisar kvar i Göteborg, men man känner sig mindre ensam när man kan bo såhär, säger han.

Svårast för manliga studenter

Sofia Rosell är studentkoordinator på Boplats och jobbar med att förmedla kontakt mellan studenter och privata hyresvärdar. Hon menar att efterfrågan på rum är större än utbudet.

– Det är svårt för internationella studenter att hitta boende i Göteborg. En del får studentlägenheter via universitetet, men det är långt ifrån alla. Det brukar vara omkring 500 studenter varje år som istället kontaktar oss för hjälp, säger Sofia Rosell.

Boplats hjälper till bland annat genom att annonsera och direkt matcha hyresvärdar med studenter. Dessutom anordnar de mingelkvällar dit de som har rum att hyra ut kan gå för att träffa studenter som fortfarande inte har hittat något boende.

– Men faktum kvarstår att studenterna är fler än de som kan tänka sig att hyra ut. Och allra svårast är det för manliga studenter. De flesta känner sig tryggare med att hyra ut till en kvinna, säger Sofia Rosell.

"Våga prova!"

Carin och Lennart Ringblom von Bahr har aldrig haft några problem med sina hyresgäster.

– Alla fungerar olika, men jag tror inte att man bara kan köra sitt eget race när man har någon boende hos sig. Det gäller att vara flexibel och ge och ta lite, säger Lennart.

Carin Ringblom von Bahr håller med.

– Jag får ofta frågan om det aldrig varit några svårigheter, och det har det faktiskt inte. Det enda jag kan komma på var att en student var van vid att alla rökte inomhus i hennes hemland. Men då var det bara för oss att säga att det fick hon göra utomhus, och så var det löst, säger hon.

Paret är överens om vad de vill säga till den som har ett ledigt rum och funderar på att hyra ut det:

– Man ska våga prova! Jag var på en informationsträff hos Boplats i torsdags och träffade en kvinna som har bott ensam i ett stort hus sedan hon blev änka för ett år sedan. Jag hoppas verkligen att hon hittar någon trevlig student som kan flytta in och hålla henne sällskap, säger Carin Ringblom von Bahr.

Sofia Rosell på Boplats tipsar om att man kan börja med att skriva ett kortare kontrakt och prova på hur det känns att ha en inneboende.

– Det är väldigt osannolikt att man kommer att ångra sig. De som hyr ut rum till en internationell student brukar inte bara få det kulturella utbytet, de får nästan som en ny familjemedlem också, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.