Handelsbanken är en av de mest köpta aktierna under oktober. Arkivbild.
Handelsbanken är en av de mest köpta aktierna under oktober. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

De här aktierna köpte småspararna

Läkemedelsbolag och Handelsbanken. Det är några av de aktier som lockade småspararna allra mest under oktober månad. Däremot ratades Ericsson, H&M och Swedbank, visar Nordnets och Avanzas nya månadssiffror.

ANNONS

En viss försiktighet har spridit sig bland småsparare i samband med utvecklingen på de ledande börserna samt avvaktan i väntan på presidentvalet. Hos Avanza har privatspararna nettoköpt aktie för åttonde månaden i rad. I snitt gjordes drygt 352 000 affärer per dag i oktober, en ökning med 92 procent jämfört med samma månad i fjol.

Asta Zeneca i topp

Köplistan toppas av läkemedelsjätten Astra Zeneca, bland övriga defensiva bolag som historiskt brukar köpas i volatila tider märks telekomjättarna Telia och Tele 2.

"Spararna sätter stort hopp till Astra Zenecas vaccinstudie och antalet aktieägare har ökat med nära 150 procent sedan årsskiftet", skriver sparekonomen Johanna Kull i en kommentar till TT.

ANNONS

Både hos Avanza liksom Nordnet finns Handelsbanken med bland de aktier som lockar flest köpare.

"Handelsbankens rapport för tredje kvartalet stärkte spararna i deras övertygelse om att banken är på väg att vända den negativa trenden med god hjälp av den kommunicerade omstruktureringen", skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

Tilltagande nervositet

Bland de mest sålda aktierna hos Nordnet liksom Avanza märks Sinch som levererar molnbaserade kommunikationstjänster liksom Swedbank och H&M.

”Det är en stor nervositet på marknaden som tilltagit i styrka under månaden i takt med att nedstängningarna till följd av tilltagande virusspridning igen blir mer omfattande än marknaden först hoppades på eller trodde. Spararna agerar precis som under vårens turbulens med en hög aktivitet”, skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Tobias Österberg/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS