Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En stor logistikpark byggs just nu vid Landvetter flygplats. När allt är klart, runt 2020, ska området se ut ungefär så här. Bild: Skiss: Arkitekterna Krook & Tjäder
En stor logistikpark byggs just nu vid Landvetter flygplats. När allt är klart, runt 2020, ska området se ut ungefär så här. Bild: Skiss: Arkitekterna Krook & Tjäder

De flyttar till Landvetters storsatsning

Nu är de första hyresgästerna i det nya logistikcentret vid Landvetter flygplats klara. Däckgrossisten Dawa Däck och förpackningsjätten Rajapack ska hyra totalt 33 000 kvadratmeter lager i området.
– Intresset för Göteborg som logistikstad är mycket stort, säger Joakim Hedin, vd för Landvetter Logistik Center.

Fastighetskoncernen Bockasjö och flygplatsoperatören Swedavia har stora planer för området väster om infartsvägen till Landvetter flygplats. Där ska de, genom det samägda bolaget Landvetter Logistik Center, bland annat bygga tre till fyra nya fastigheter om totalt 100 000 kvadratmeter som sedan ska hyras ut som lager- och logistiklokaler till företag.

Nu har det nya centret fått sina två första hyresgäster. Däckgrossisten Dawa Däck lägger ihop sina nuvarande tre lager till ett, runt 23 000 kvadratmeter stort, vid Landvetter. De kommer därmed hyra en hel fastighet, som väntas stå klar sommaren 2020.

LÄS OCKSÅ: Därför är Hisingen hetast i Sverige på logistik

"Mycket stort intresse"

Den franska förpackningskoncernen Rajapack har samtidigt tecknat avtal om att hyra cirka 10 000 kvadratmeter i en annan byggnad, dit de bland annat ska flytta sitt svenska och norska lager. Den fastigheten planeras vara färdig för inflytt den första oktober i år.

– När vi startade det här projektet 2015 var planen att allt skulle vara färdigbyggt och uthyrt till slutet av 2020. Med de här avtalen är vi nu på god väg att nå det målet. Det är väldigt roligt, för det är inte alltid det blir så med byggprojekt, säger Joakim Hedin, vd för både Bockasjö och Landvetter Logistik Center.

Han beskriver intresset från företag som vill etablera sig vid Landvetter som "stort"

– Det är ett mycket stort intresse och det har att göra med det stora intresset för Göteborg som logistikstad generellt, säger Joakim Hedin.

LÄS OCKSÅ: Se nya Landvetter Airport City

Hans Bockasjö, med basen i Borås, utvecklar just nu också Hisingen Logistikpark, nära Göteborgs Hamn. Där ska det byggas totalt runt 160 000 kvadratmeter lager och kontor fördelat på fem nya byggnader. Joakim Hedin utesluter inte heller att bolaget bygger ännu mer logistik-fastigheter i Göteborg.

Del av ny flygplatsstad

– Vi håller på att titta på andra, nya områden. Intresset för att etablera sig i Göteborg är stort, men det är samtidigt svårt att få tag i mark här, säger han.

LÄS OCKSÅ: Logistikjätte till fastighetspark på Hisingen

Logistikcentret i Landvetter är en del i den stora satsningen på Airport City Göteborg, en ny "flygplatsstad" som ska byggas vid Landvetter flygplats. Förutom lager- och logistikverksamheter planeras där också nya kontor, hotell och butiker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.