De flesta vill gå i pension före 65

ANNONS
|

Det finns uppenbart en längtan hos svenskarna att kunna gå i pension före 65. I en undersökning som Länsförsäkringar gjort svarar tre av fem att de vill gå i pension före 65 års ålder. 45 procent vill gå mellan 60 och 64 år och 18 procent innan de fyller 60.

Att stanna i arbetslivet efter 65 intresserar endast 6 procent av de tillfrågade.

Men vad man vill göra är inte samma sak som vad man tror att man verkligen kommer att göra. På frågan om vilken ålder man tror att man kommer att gå i pension svarar en klar majoritet, 66 procent, att det kommer att ske vid 65 års ålder eller senare. Nästan var femte, eller 17 procent, tror att de arbetar efter 65-årsdagen.

ANNONS

Håkan Danielsson vd för Länsförsäkringar bank och försäkring, tolkar undersökningen som att det finns en förväntan att gå i pension tidigt, men en risk att många kommer att bli besvikna när de upptäcker att privatekonomin inte tillåter det.

- Individen har i dag ett stort ansvar för sin pension och det handlar om att göra kloka val, säger Håkan Danielsson.

Siffror från Försäkringskassan visar att svenskarna under de senaste tio åren har stannat allt längre i arbetslivet. 1994 var kvinnor i genomsnitt 61,5 år när de gick i pension. Männen gick i snitt vid 62,5 års ålder.

Förra året hade pensionsåldern ökat till i snitt till 63 års ålder. Kvinnor har aldrig tidigare stannat så länge i arbetslivet som nu. Utträdesåldern för kvinnor är i dag 62,7 år.

Dessutom visar statistik från Statistiska centralbyrån att var tionde svensk mellan 66 och 71 år fortfarande jobbar.

Hans Olsson vid Försäkringskassans utvärderingsavdelning anser att det är en strukturell förändring. De som är i 60-årsåldern i dag tillhör den första massutbildade generationen.

- Akademikeryrken är inte så ansträngande som arbetaryrken, det tror jag är en viktig faktor till att pensionsåldern ökats.

Hans Olsson tror att en genomsnittlig pensionsålder på 63 år kommer att stå sig. Han tror inte att ekonomin är det som är mest avgörande för vilken ålder man har då man går i pension.

ANNONS

- Ett sätt att ta ut den ökade välfärden är att jobba mindre. Har man så man klarar sig väger andra aspekter tyngre, som att vilja umgås med barnbarn exempelvis.

Pensionsålder

ANNONS