De flesta studenter går back varje månad

Rekordmånga fick studiemedel förra året. Då höjdes lånedelen men ändå går många studenter back. Ska ekonomin gå ihop som studerande så gäller det att hålla i plånboken.

ANNONS
|

Vi är privilegierade i Sverige. I teorin har alla möjlighet att studera vidare på högskolor och universitet. Det går det att ansöka om studiemedel för att finansiera livet under tiden som man utbildar sig.

Ändå kan det bli en utmaning att klara hushållskassan när studentlivet tar vid. SFS, Sveriges förenade studentkårer, har granskat studenternas budget för 2016 och ser brister i studiemedelssystemet.

Caroline Sundberg är ordförande:

– Studielånsdelen höjdes i fjol med ungefär 1000 kronor men studiemedlet räcker fortfarande inte till att täcka de vardagliga utgifterna. Studenterna går i genomsnitt back drygt 200 kronor varje månad, säger hon.

Allra tuffast är det för ensamstående föräldrar som studerar. Inte minst om man tidigare har haft en hyfsad lön och sedan ska börja leva på studiemedel.

ANNONS

Christina Söderberg är sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer och hon säger att det gäller att planera – för alla studenter.

– Gör en budget i god tid och fundera på vad du kan spara in på för att få ekonomin att gå ihop. Försök att spara innan du sätter igång att studera, om möjligt. Har du barn - prata med dem, så lär de sig tidigt om ekonomi och förstår att de får hjälpa till med att hålla kostnaderna nere.

Att jobba extra under studietiden och på loven är ett sätt att dryga ut budgeten. Men då riskerar man att inte hinna med studierna och att det tar längre tid att få sin examen. Det kostar också på.

– Undersökningar visar att det är viktigt att komma ut i arbetslivet tidigt, både för en bra löneutveckling och pensionen. Att få arbetslivserfarenhet är en stor fördel även om risken finns att man inte avslutar sina studier om man börjar jobba tidigt. Generellt är det klokt att arbeta så pass mycket så att man hinner klart sin utbildning på utsatt tid – men det beror som sagt helt på vilka möjligheter man får och vad som passar en bäst, säger Christina Söderberg.

ANNONS

– Funkar det att arbeta är det en bra extrainkomst som kan göra att du har ett mindre studielån när du har studerat klart. Man ska dock komma ihåg att studielånen har mycket bra villkor och låg ränta. Men håll koll på hur mycket du får tjäna utan att få minskat studiebidrag.

På senare år har studenternas skuldbörda ökat och det påverkar även privatekonomin på sikt. Caroline Sundberg tycker att det är olyckligt. SFS vill att bidragsdelen höjs och att lånedel och bidragsdel blir lika stora.

– Stora skulder skrämmer bort studenter från högre utbildning. Framförallt personer från studieovana hem kommer att välja att inte läsa vidare men även de från andra kulturer där skuldsättning inte är tillåten. Vi ska bygga en stark kunskapsnation i Sverige men då måste alla få chansen att läsa vidare. Om fler kan studera är det bra för hela landet, säger hon.

Fakta:

10 100 kronor per månad kostar en students vardag i genomsnitt – då är vård, nöjen och oförutsedda kostnader inte inräknade. Källa: SFS

ANNONS

Sex av tio elever i gymnasieskolans årskurs 3 planerar att påbörja en högskoleutbildning inom tre år. 65 procent bland kvinnorna och runt 55 procent av männen. Källa: SCB

Få ekonomin att gå ihop

Titta både på vad du får in och vad du gör av med. Utgifterna kan du påverka mest.

Inkomsterna

Studiemedel. Studielån och studiebidrag betalas ut för studier på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola och på högskolenivå samt för en del andra typer av utbildningar och för utbildningar utomlands. Under 2016 ger heltidsstudier 9 904 kronor per månad. Lånedelen är 7 088 kronor, medan 2 816 kronor är bidrag.

Bostadsbidrag kan du få om du är under 29 år eller har barn. Men det vara svårt att veta hur stor årsinkomsten blir. Tänk efter om du vill ansöka om bostadsbidrag hos Försäkringskassan, så du inte blir skyldig att betala tillbaka bidraget.

ANNONS

Tillägg. Du kan få tilläggsbidrag och merkostnadslån, till exempel om du har barn, höga reskostnader eller dubbel bosättning. Läs mer på www.csn.se.

Stipendier. Läs guider på nätet och fråga på skolan/universitetet. I Stipendiehandboken.se finns bland annat en databas med över 2 000 stipendier.

Arbeta extra. Kontrollera inkomstuppgifterna noga eftersom det finns en maxsumma som du får tjäna utan att studiemedlet minskas. Storleken beror på hur många veckor du studerar och om du studerar halv- eller heltid. Läs mer på www.csn.se.

+ Pension. Studiebidraget är pensionsgrundande. Arbetar du extra under studietiden kan du även ha rätt till tjänstepension. Alla arbetsgivare har inte tjänstepension men ställ frågan och ta reda på dina rättigheter.

Utgifterna

ANNONS

+Gör en budget och betala räkningarna direkt. Då får du bättre överblick över hur mycket pengar du har kvar under månaden. Gör inte av med allt i början.

+Boendet är en stor utgift varje månad eftersom bristen på studentbostäder är stor. Delar du bostad med andra kan du halvera kostnaderna för hyra, bredband, och annat. Eller så bor du kvar hemma. Studenter kan få bostadsbidrag, men inte om du delar boende eller är över 29 år.

+Mat kan de flesta av oss, inte bara studenter, spara in på rejält. Gör storkok och frys in, baka eget bröd, köp grönsaker i säsong, släng inga rester och ta med matlåda. Hoppa över utefikat ibland också - det tär mer på plånboken än man tror.

+Kurslitteratur kostar. Leta begagnat på nätet, på till exempel kurslitteratur.se. Ofta går det också att köpa från tidigare studenter. Det bästa är att hitta litteraturen på biblioteket, inte minst som e-böcker. Är allt utlånat kan referensexemplar gå att läsa på plats. Glöm inte att själv sälja kurslitteratur som du köpt.

ANNONS

+Studentrabatter. Glöm inte att fråga efter det när du handlar i butiker och på nätet. På Studentkortet.se finns mängder av rabatter samlade på allt från mobilabonnemeng till tandvård, kläder och resor.

+Bra avtal. Skaffa sparkonto med hygglig ränta, gratis kredit- eller bankkort, billigt mobilabonnemang och internetleverantör, bäst och billigast hemförsäkring - missa inte den.

+Cykla eller gå. Minska resekostnaderna genom att ta dig fram för egen maskin. Du får bra motion samtidigt.

+Fördela studielånet. Du får inte ut samma summa varje månad, som när du får lön. Ibland dröjer det lång tid mellan utbetalningarna, till exempel på sommarlovet.

+Studenter vid svenska universitet eller högskolor är försäkrade för olyckor under studietiden via en statlig olycksfallsförsäkring. Den gäller under skoltid, resan till och från, samt på eventuell praktikplats. Läs mer: gratisstudentförsäkring.se.

Källor: CSN, Konsumentverket, Compricer m.fl.

ANNONS

Utbildningarna som lönar sig bäst

Plugga teknik, ekonomi eller statsvetenskap om du vill få en hög ingångslön efter examen. Valet av studieort och lärosäte är också viktigt. Läs om de utbildningar som lönar sig bäst: www.svensktnaringsliv.se

ANNONS