Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De förvaltar Sveriges äldsta byggföretag

För snart 150 år sedan la murarmästaren och göteborgaren Frans Oscar Peterson sina murarvertyg åt sidan för att i stället starta F O Peterson. Det är nu landets äldsta byggföretag och drivs i en anda där tradition och hantverkskunskap gått i arv i generationer.

Mycket har ändrats inom byggbranschen på 150 år, men vissa saker är fortfarande desamma. Som kärleken till ett välbyggt hus. Känslan av att se sig om i Göteborg och peka på byggnader som blivit ikoner. Och spänningen i att se vad ett nytt projekt bär med sig.

JONAS OCH SVEN Steen är i rakt nedstigande led släkt med grundaren Frans Oscar Peterson. Han var deras farfars far. Det förpliktar så klart, men de två bröderna har ändå satt sin personliga prägel på företaget under årens lopp.

– Vi har de senaste åren gått från offentliga upphandlingar till att stå på egna ben när det gäller bostäder. Framförallt satsar vi på bostadsrätter och hyresrätter. Vi vill skapa en relation med kunden och öka transparensen, säger Jonas Steen.

F O PETERSONS senaste projekt är bostadsrättsföreningen Göthe i Lundbypark på Hisingen, där man bygger 70 nya bostadsrätter. I nästa etapp kommer det att byggas 52 bostadsrätter och 95 hyreslägenheter. Lundby är ett hett och eftertraktat område på Hisingen och många byggprojekt är i gång just nu. Det är framförallt här som Göteborg kommer att växa när staden ska få över 7 000 nya bostäder innan 2021.

– Norra Älvstranden har utvecklats enormt. Vi försöker hålla kvadratmeterpriset nere så att fler ska ha råd att kanske köpa sin första bostadsrätt. Många har bott i hyreslägenhet innan och har precis börjat sin bostadskarriär. Vi väljer till exempel kök från Ikea, de håller hög kvalitet och har ett rimligt pris, säger Jonas Steen.

NÄSTAN 150 ÅR inom byggsektorn i Göteborg har satt sina spår i staden. Örgryte Nya kyrka byggdes till exempel mellan år 1887 och 1889, Oscar Fredriks kyrka byggdes nästan samtidigt nämligen mellan år 1888 och 1890. Ett mer aktuellt projekt är ombyggnationen och tillbyggnaden av Göteborgs stadsbibliotek.

– Det är fantastiskt roligt att gå runt i staden och se de fastigheter företaget byggt under alla år, man blir stolt, säger Sven Steen.  F O Peterson har alltid verkat lokalt och arbetar med alla aspekter av byggandet. Inom företaget finns flera olika grenar som tillsammans skapar en helhet, bland annat har man ett eget arkitektkontor.

– Vi har även eget snickeri och förvaltning. En betydande del av verksamheten är grundförstärkningar, vi är specialiserade på grundförstärkningar av byggnader inne i staden, säger Sven Steen.

FÖRETAGET HAR GRUNDFÖRSTÄRKT eller renoverat byggnader som Börsen, Bohus fästning och Skansen Lejonet. Jonas och Sven Steen anser att man som byggföretag i dag tar stora risker. Ledtiderna från projektstart till byggande är långa, som exempel nämner de Lundbypark som tagit över sju år. Den allmänna oron på bostadsmarknaden och bankernas ökade krav har de också märkt av.

– Det är svårt att som mindre byggföretag ha det kapital som krävs från början för att bygga 70 bostäder. Att man som bank kräver att över 70 procent av bostäderna har bindande kontrakt innan lån kan ges gör att det blir ett moment 22. Kunderna måste ju vara förvissade om att byggandet blir av innan de skriver på, säger Jonas Steen.

TROTS DEN LITE skakiga marknaden har F O Peterson framtidstro och flera byggprojekt på gång. Och framtidstron gäller även ett eventuellt generationsskifte inom företaget. För det är brödernas önskan, att företaget stannar inom familjen.

– Ja, vi har haft lite samtal med barnen vid köksbordet redan, säger Jonas Steen.

SVEN STEEN, VARS dotter bor utomlands, hoppas att hon i alla fall vill stanna kvar som ägare i framtiden. Så hur ser det framtida drömprojektet ut för bröderna Steen och F O Peterson? Jonas Steen funderar en stund och lyser sedan upp.

– Heden! Det hade varit roligt. Tänk något högt med smart parkering och trygg bebyggelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.