Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"De som drabbas är förstagångsköpare, som inte har kommit så långt på arbetsmarknaden och inte har så mycket i lön", säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Bild: TT/Privat.

De får ta amorteringssmällen

Unga med låg lön, nyskilda och ensamstående är de grupper som att drabbas hårdast.

Finansinspektions krav på skärpta amorteringskrav för att ytterligare kyla ner marknaden kommer att slå hårdast mot yngre och ensamstående, med eller utan barn, konstaterar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
–De som drabbas är förstagångsköpare, som inte har kommit så långt på arbetsmarknaden och inte har så mycket i lön. Då har man inte så mycket att komma med i storstadsregionerna, säger hon.

Med 25 000 kronor i månaden kommer man inte långt

Om man tjänar 300 000 om året, det vill säga 25 000 i månaden, har man ett låneutrymme på 1 350 000 kronor. 
Med den ekonomiskt kalkylen kan man idag endast köpa mindre bostadsrätter i Bergsjön, Angered, Biskopsgården och Hisings Kärra, enligt Hemnets annonser.

–Men det är inte bara unga som drabbas utan också alla ensamstående, som ska klara kravet på bara en inkomst. Det är många som skiljer sig och har barn och får gå från ett gemensamt hushåll till två, med krav på två kontantinsatser och två amorteringskrav baserat på en lön på respektive ställe. Så det är kännbart, säger Claudia Wörmann.

30 000 äktenskap upplöses varje år.

Ensammast i Europa


Sverige har flest ensamhushåll i hela Europa. 2015 bodde drygt 56 000 personer ensamma i Göteborg, enligt SCB. Sett till rikssnittet är hälften av alla bostadsrätter i landet singelhushåll.

Enligt Finansinspektionens beräkningar kommer amorteringen på lån på tre miljoner kronor innebära 2 500 kronor i månaden. Det kommer att kräva två inkomster för att ha råd att köpa en villa.

Det är inte säkert att det blir ytterligare skärpta amorteringskrav även om Finansinspektionen föreslagit det, till sist är det regeringen som fattar beslutet.

Värnar sina gamla lån


Redan nu ser man tendensen att de allra yngsta blir allt mer tveksamma till att ta lån och amortera. 

–Det är klart att de vill betala sin skuld, men de inser också att trösklarna blir ännu högre.

Det olyckligaste med förslaget, enligt Claudia Wörmann, är att det riskerar ytterligare inlåsningseffekter och minskad rörlighet bland äldre som kommer att välja att bo kvar i sina hus.

–Det kan ju bli så att man värnar sina gamla lån, eftersom alla som flyttar och måste låna innefattas av de nya reglerna. Så även om du har amorterat ner och gått med vinst, så räcker det inte riktigt och du måste ta ett lån. Då går ekvationen inte ihop och då väljer man att bo kvar, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.