Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jörgen Ottosson blir nu VD för både Najad och Arcona Yatchs.
Jörgen Ottosson blir nu VD för både Najad och Arcona Yatchs.

De blir ny storspelare bland lyxbåtar

Båtföretaget Najad har under torsdagen förvärvat Arcona Yachts AB. Tillsammans kommer de båda företagen att fortsätta bygga båtar i Henån – och blir nu en storspelare i båtbranschen.

Både Najad och Arcona Yachts säljer båtar i det så kallade premiumsegmentet. Men där Najad riktar in sig på cruisingbåtar har Arcona Yachts specialiserat sig på segelbåtar för kappsegling och familjesegling.

Men de båda bolagen blir nu ett – efter att Najads köp av Arcona Yachts fullbordades på torsdagen.

– Det är naturligtvis lite blandade känslor att sälja sitt livsverk. Det är ett familjeföretag som min far startade på 60-talet och vi jobbade tillsammans ett antal år innan jag tog över. Jag har fått förmånen att få vara med på en fantastiskt resa, säger Arcona Yachts vd Torgny Jansson och fortsätter:

– Men jag har ingen succession i familjen och är 62 år gammal, det är dags att någon annan tar vid. Jag kommer att vara kvar i företaget.

Haft samarbeten tidigare

Tillsammans kommer de båda bolagen att ha 90 anställda och en omsättning på omkring 100 miljoner kronor per år. Och Torgny Jansson känner sig trygg i att hans skapelse har hamnat i goda händer.

– Det tycker jag nog. När man håller på så här länge så vill man inte att allt ska gå down the drain, utan man vill att det ska vara någon som har lite muskler som tar över.Vi har haft samarbeten tidigare och jag tror att vi har träffat helt rätt, säger han.

De båda företagen kommer att fortsätta producera sina respektive modeller. Men från och med nu kommer de att synkronisera företagsledning och administration i Henån på Orust. Najads VD Jörgen Ottosson kommer därmed också att bli VD för Arcona Yachts.

– Vi får en produktbredd som är i princip oöverträffad, med både cruising och perforance under samma paraply, säger Ottosson.

Du köper ett gammalt familjeföretag, gör det att du känner ett extra ansvar?

– Det gör jag givetvis, Torgny och hans far har drivit upp detta från ingenting till ett varv som bygger fantastiska båtar och som har ett starkt varumärke över hela Europa. Vi har ett ansvar att föra arvet vidare.

LÄS MER: Han bytte chefsjobb mot drömmen om havet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.