Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David vågar klippa till med den nya valutan

Betalning: Här är som före­taget i Göteborg som testar ­bitcoin – på permanent basis. Och ägaren hoppas på ett klipp.

Det var dagen före Lucia förra året som David Johansson på Christers Hårvård i Kompassen på Fredsgatan i centrala Göteborg, bestämde sig för att acceptera bitcoin som betalningsmedel. Som första frisörsalong i Sverige.

– En stor del av våra kunder jobbar med it. En del vill gärna betala med bitcoin , säger Johansson.

– Vi vill gärna ligga i framkant och jag tror att bitcoin är här för att stanna.

Konkurrensen är stenhård i frisörbranschen och marginalerna små. Då passar kostnadsfria betalmedel som hand i handske.

– Lönsamheten i branschen ligger kring tre procent och kortavgifterna kring en procent. Vanlig valuta och kortbetalning kommer att vara kvar inom överskådlig tid men det är klart att bitcoin är ett sätt att minska kostnaderna utan att det drabbar kunderna genom högre priser, säger David Johansson.

Att värdet på en bitcoin fluktuerar rejält oroar inte David Johansson.

– Kunderna verkar inte påverkas. Och när någon betalar med bitcoin har vi en betalningsenhet till kassasystemet som omvandlar den aktuella kronkursen till bitcoin.

Enligt David Johansson är det rent tekniskt en smal sak att ta betalt i bitcoin. Via kassasystemet har man tillgång till en speciell webbsida. Och så skannas en så kallad QR-kod och vips så debiteras kundens konto.

– Det går snabbare än när kunderna betalar med kort, betonar David Johansson.

Ett halvdussin av stamkunderna på Christer Hårvård betalar med bitcoin.

– De flesta är i it-branschen eller pluggar ekonomi. Bitcoin är okänt för den breda massan men inte för människor som jobbar med ekonomi och it, säger David Johansson.

När GP besöker salongen i Kompassen sitter John Eliasson i en av stolarna och blir friserad. Än så länge är han ingen ”bitcoin-kund”.

– Jag har funderat på det, men det får nog vänta lite. Än så länge betalar jag som vanligt, med kort, säger han.

Enligt David Johansson ligger Göteborg i framkant när det gäller att acceptera bitcoin som betalningsmedel.

– Jag vet att det går att betala med bitcoin på baren Foxx på Vasagatan, på Jonsborgs gatukök och hos åtminstone en taxichaufför på 020.

Johansson är frisör i tredje generationen. Hans farfar Richter drog igång företaget 1921 och pappa Christer tog över 1970. Precis som farfar och far gillar David Johansson gillar att testa tekniska nymodigheter.

– För tiotalet är sedan var vi bland de första att utveckla ett eget bokningssystem med sms-funktioner. Och firman var 1936 först med hydrauliska elstolar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.