Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danska fackförbund hotar Primera Air Nordic med konfliktåtgärder. Här ett Boeing 737-800 från Primera Air på Malmö Airport (Sturup) år 2007. Arkivbild.

Danskt flygfack rasar mot "Sverigetrick"

Ett danskt fackförbund anklagar ett baltiskt lågprisbolag för ett "svensktrick" – och hotar med blockad. Genom att bussa östeuropeisk personal från Malmö varje morgon kringgår bolaget danska avtal, hävdar facket.

Enligt fackförbundet Flyvebranschens personale union (FPU) är det ett 100-tal rumäner som bor i Malmö, men arbetar i Danmark, rapporterar Danmarks Radio. De är besättningsmedlemmar på lågprisbolaget Primera Air Nordics flygningar från Köpenhamn.

- De försöker undgå att teckna ett danskt avtal genom att skeppa en massa östeuropeisk arbetskraft in och ut ur Danmark i stället, säger förbundets vice ordförande Anders Mark Jensen till DR.

Utan sjuklön och pension

Rumänerna får ingen lön vid sjukdom, ingen pension och ungefär hälften så mycket lön som flyganställda under danskt kollektivavtal, enligt FPU. De jobbar för Primera Air Nordic, som har sin bas i lettiska Riga, och inte för det Danmarksbaserade och avtalsanslutna bolaget Primera Air Scandinavia.

Varje morgon hämtas Primera Air Nordic-personalen i Malmö och Lund med buss eller taxi. Väl på flygplatsen Kastrup arbetar de i samma faciliteter och arbetskläder som sina avtalsanslutna kollegor.

FPU säger att Primera Air Nordic har vägrat att komma till förhandlingsbordet. Nu hotar fackförbundet med en blockad, vilket kan innebära att flygbolagets plan inte får tillgång till tankningen eller bagagehanteringen vid Kastrup.

Dömde mot Ryanair

Arbetsrättsdomstolen i Danmark ska besluta om rumänerna är att betrakta som löntagare i Danmark. I ett motsvarande fall 2015 dömde rätten att det irländska lågprisbolaget Ryanairs anställda som arbetar i Danmark gör det under dansk lagstiftning.

När Danmarks Radio ställer frågor till Primera Air Nordic svarar bolagets presstjänst endast via mejl. Då säger man att personerna i fråga inte är fastanställda, utan inhyrda från ett tredje bolag utan kopplingar till Danmark.