Ett danskt företag har polisanmälts för att ha levererat utrustning till kriget i Jemen. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.
Ett danskt företag har polisanmälts för att ha levererat utrustning till kriget i Jemen. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof. Bild: Hani Mohammed/AP/TT

Danskt företag anmält för export till krig

ANNONS

Det danska företaget Terma, som bland annat tillverkar försvarsmateriel, har polisanmälts för att ha levererat utrustning till inbördeskriget i Jemen.

Bakom anmälan står den danska myndigheten Erhvervsstyrelsen, rapporterar danska TV2. Myndigheten har undersökt saken efter att TV2 och Danwatch granskat Termas affärer.

Danmarks utrikesdepartement stoppade 2018 all export av militär utrustning för användning i inbördeskriget i Jemen.

Termas uppfattning är enligt ett uttalande att företagets export genomförts i full överensstämmelse med danska och internationella regler.

Regeringen kommer på tisdag att lägga fram ett nytt lagförslag i Folketinget, med syftet att förbättra kontrollen av olika verksamheter och vilka de handlar med, uppger näringsminister Simon Kollerup (S).

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS