Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Danske Bank lovar att lämna över allt de tjänat på misstänkt penningtvätt i Estland till den danska staten. Arkivbild

Danske Bank tvättar byken efter skandal

Danske Bank vill putsa sitt anseende med hjälp av en ny chef för regelefterlevnad och ett löfte om att lämna över allt de tjänat på en penningtvättskandal i Estland till den danska staten.

Beskedet, som kommer i samband med att banken redovisar sitt resultat för årets andra kvartal, skakar om marknaden. Danske Bank-aktien faller med drygt 7 procent på Köpenhamnsbörsen och har därmed tappat en fjärdedel av sitt värde sedan mars då anklagelserna om de misstänkta affärerna intensifierades.

Svårt att beräkna

Enligt banken är det ännu svårt att uppskatta omfattningen på de misstänkta transaktionerna, men det står klart att Danske Bank inte har levt upp till sina egna regelverk eller förväntningarna på att banken ska förhindra olaglig aktivitet.

Det handlar om en utdragen period, 2007–2015, som de misstänkta affärerna med utländska bankkunder i Estland ska ägt rum.

Det banken tjänat på de misstänkta affärerna ska nu enligt banken göras tillgängligt för den danska staten, så att pengarna kan utgöra resurser för att bekämpa gränsöverskridande ekonomisk brottslighet. Hur stor andel av bruttointjäningen från den berörda verksamheten på totalt 1,5 miljarder danska kronor som faktiskt utgör penningtvätt är oklart.

I den utredning som ännu pågår ska nio års verksamhet, nio miljoner mejl, 7 000 dokument och miljoner av enskilda transaktioner granskas.

Samtidigt tillsätter banken Philippe Vollot från Deutsche Bank, som får i uppdrag att säkra att bankens regelefterlevnad stramas upp.

De misstänkta affärerna har avslöjats i en artikelserie publicerad i den danska tidningen Berlingske.

Sämre än väntat

För årets första halvår redovisar Danske Bank en nettovinst på 9,1 miljarder danska kronor, en nedgång med 12 procent. Det var ett sämre resultat än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 9,6 miljarder.

Samtidigt flaggar banken för att resultatet för helåret, baserat på hur det sett ut hittills, kommer att hamna i nederkant på prognosen på en årsvinst på 18–20 miljarder danska kronor.