Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Amerikanska myndigheter utreder misstänkt penningtvätt av Danske Bank i Estland. Arkivbild.

Danske Bank stoppar återköpsprogram

Danske Banks aktie faller med 4 procent på Köpenhamnsbörsen sedan den danska storbanken ställt in utdelningar till ägarna med ett program för återköp av aktier. Beslutet fattas i kölvattnet av den stora penningtvätthärvan i Estland.

Danske Bank bekräftar samtidigt i ett uttalande att man har kontaktats av USA:s justitiedepartement, som utreder möjligt straffrättsligt ansvar för misstänkt penningtvätt på bankens filial i Tallinn.

Bankens tillförordnade vd Jesper Nielsen skriver i ett pressmeddelande att man samarbetar med myndigheterna i USA.

"Det är just nu för tidigt att säga något mer bestämt om vad utfallet av denna undersökning kommer att bli", tillägger Nielsen.

Sedan tidigare är det känt att myndigheter i Danmark och Estland utreder Danske Banks inblandning i misstänkt penningtvätt i Estland 2007–2015.

Under gårdagen rasade flera av de svenska storbankernas aktier till följd av frågetecken kring deras eventuella inblandning i den misstänkta penningtvättshärvan.

Nordea utreds, enligt deras egen vetskap, inte av några myndigheter gällande misstänkt penningtvätt i Baltikum, skriver en talesperson på banken till Reuters.