Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Danske Bank utreds för misstänkt penningtvätt i Estland. Arkivbild

Danske Bank hanterade ryska jättebelopp

En oberoende utredning av misstänkt penningtvätt i Danske Bank i Estland har identifierat 80 000 transaktioner med utländska kunder för sammanlagt 30 miljarder dollar under 2013, rapporterar Financial Times.

Den ovanligt stora volymen utländska transaktioner i det estländska dotterbolaget har i huvudsak gjorts av ryssar och invånare i andra före detta sovjetländer.

- Det är verkligen ett uppseendeväckande belopp för en så liten enhet. Du kan inte ha sådana belopp flödande genom banken utan att ställa frågor, säger en person med insyn i utredningen till Financial Times.

Danske Bank har erkänt att man brustit i kontrollerna som krävs för att förhindra penningtvätt och banken utreds för misstänkta brott 2007–2015 av både estländska och danska myndigheter.

Men enligt Danske Bank går det inte att dra slutsatser om antalet misstänkta kunder, transaktioner eller omfattningen på eventuell penningtvätt som ägt rum i transaktioner med banken utifrån det underlag Financial Times nu har tagit del av.

Utredningen gjordes av konsultbyrån Promontory Financial och har beställts av Danske Bank, som har lovat att presentera resultaten av sin internutredning i september.