Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pressade bostadspriser sänker tillväxten. Arkivbild.

Danske Bank: Fortsatt prisfall i december

Bostadspriserna föll med ytterligare drygt två procent i Stockholm under december, enligt Danske Banks interna modeller. Som en konsekvens sänker banken sin prognos över BNP-utvecklingen i Sverige.

Därmed skulle bostadspriserna i Stockholm ha fallit med tolv procent jämfört med toppnoteringarna förra våren.

- Därmed är det inte så långt kvar till de 15–20 procent som vi tror är en rimlig gissning att priserna totalt kommer att falla med, säger Danske Banks chefsekonom Michael Grahn.

Mer restriktiva

Och det som händer i Stockholm sprider sig till övriga delar av landet, tror han.

- Vi kan inte riktigt se vad som skulle stabilisera prisutvecklingen, säger Grahn.

Han pekar bland annat på det förstärkta amorteringskravet som införs i mars och att fler nybyggda bostäder fortsätter att komma ut på marknaden.

- Sedan är det så att de flesta bankerna nog blivit lite mer restriktiva i sin kreditgivning. Om något så blir det en liten åtstramning där, säger han.

Fast i grunden har hushållen en stark ekonomi och arbetsmarknaden är stark, något som ändå håller emot ett större bostadsprisfall, enligt Grahn.

En annan bild

Fast utvecklingen är högst osäker, tillstår Michael Grahn. Häromdagen kom Nordea med nya siffror över boprisutvecklingen, också de mycket preliminära, som pekade på att prisnedgången stannat av i december, baserat på veckosiffror från bostadssajten Booli.

I mitten av januari kommer de mer officiella prisuppgifterna för december.

Hur som helst, som en konsekvens av bostadsprisfallet sänker Danske Bank sin prognos över BNP-utvecklingen i Sverige, från en tidigare bedömning på 1,9 procent till 1,6 procent i år.

Men den starka ekonomin i omvärlden gör att det inte är någon fara på taket. Fast skulle aktiebörserna göra bostadspriserna sällskap nedåt blir läget allvarligare.

- Då blir det jobbigt, då smälter hushållens förmögenhet ihop fort, säger Michael Grahn men tillägger att inte mycket talar för en sådan utveckling.