Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Dansk skolskandal skakar kungahuset – ”Hjärtskärande att höra”

Våld och sexuella trakasserier har i åratal förekommit på Herlufsholm. Det avslöjas i en dokumentär om internatskolan där den danska elitens barn går – inklusive 16-årige prins Christian, Danmarks framtida kung.

Den heter ”Herlufsholms hemmeligheder”, den mycket uppmärksammade danska TV2-dokumentären som sändes nu i veckan. I den vittnar flera elever om en minst sagt tveksam kultur på den mycket prestigefulla skolan. Våld och kränkningar uppges vara vardagsmat och i dokumentären framkommer även uppgifter om hur sexuella kränkningar och våldtäkt tystats ner, skriver TV2.

Äldre ger yngre stryk om de inte följer regler

Herlufsholm har en så kallad ”prefekt-ordning” där äldre elever har extra ansvar för yngre elever, skriver TT. Eventuella överträdelser bestraffas med stryk, ofta varje vecka.

Skolans högsta ledning uppges ha känt till uppgifter om våld, kränkningar och grov mobbning. Vissa av händelserna ska ha skett under detta läsår, enligt TV2.

Fick sparken under helgen

Skolans rektor har nekat till att det finns en ”tuff” kultur på skolan utan att det snarare är rester av gamla traditioner. I helgen fick rektorn sparken efter att skolans styrelse hållit krismöte.

– Jag kan å en samlad styrelses vägnar säga att vi är mycket påverkade av de vittnesmål vi har hört i TV2, från unga människor som genom åren har varit utsatta för mycket våldsamma upplevelser här på skolan, säger styrelseordförande Torben Lowzow enligt Jyllands-Posten.

Även prinsessan ska börja till hösten

Till Ritzau ska Lowzow sagt att han själv övervägt att lämna, men att styrelsen vill att han stannar för att se till att förändringar införs så att skolan kommer på rätt köl igen. Kronprinsparet är några av de som förväntar sig förändringar, det skriver de i ett inlägg på det danska kungahusets instagram. En av skolans nuvarande elever är Mary och Frederiks son Christian och planen är att hans 15-åriga syster prinsessan Isabella ska börja där efter sommarlovet.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary i maj 2022. Bild: Jesper Sunesen / Aller Foto & Vi
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary i maj 2022. Bild: Jesper Sunesen / Aller Foto & Vi

– Som föräldrar till ett barn som går på Herlufsholm är vi djupt skakade över vittnesmålen som kommer fram i den aktuella dokumentären, skriver de på Instagram.

– Det är hjärtskärande att höra om systematisk mobbning och den kränknings- och våldskultur många varit del av. Det är helt oacceptabelt.

Säger sig ha avskaffat stora barnens ansvar

Skolans ledning säger att man nu avskaffat ”prefekt-ordningen”, något som välkomnas av barn- och undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) välkomnar.

”Det är fundamentalt fel och förbundet med stora risker för mobbning, våld och osunda maktförhållanden att låta stora barn ha ansvaret över små barn”, skriver ministern på Facebook enligt TT.

Flera svenska internatskoleelever inför rätta

Även svenska internatskolor har varit i blåsväder för ”kamratuppfostran”. Bland annat har elever på Lundsberg dömts för vållande till kroppsskada efter att ha bränt en annan elev med strykjärn. På Sigtuna humanistiska läroverk har fem elever dömts för grov misshandel och pennalism efter att de utsatt en yngre elev på skolan. Detta enligt SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.