Jörgen och Birte Jensen från Bornholm lastar in sin nyinköpta dörr på parkeringen utanför ett byggvaruhus på Svågertorp i Malmö på fredagen.
Jörgen och Birte Jensen från Bornholm lastar in sin nyinköpta dörr på parkeringen utanför ett byggvaruhus på Svågertorp i Malmö på fredagen.

Dansk kronkurs gynnar skånsk handel

Den danska kronkursen fortsätter att stiga – något som skapar dansk shoppingglädje på svenska sidan av bron.

ANNONS

Han och hustrun Birte Jensen från Bornholm har fullt sjå med att lasta in dörren i bakluckan ute på byggvaruhusets parkering vid handelsplatsen Svågertorp utanför Malmö. Dagen har bara börjat.

- Nu ska vi vidare in på Ikea och handla till sommarstugan, berättar Birte Jensen.

Danska kronan stiger

Många skånska handlare minns lyckligt tillbaka på den danska köpfesten 2009 när den danska kronan nådde över 1,50. Där är vi inte än – men faktum är att danska kronan stiger igen. Vid årsskiftet motsvarade 100 danska kronor 132 svenska. Nu är motsvarande siffra uppe i 138 svenska kronor. Allt billigare svenskshopping för danskarna, med andra ord.

ANNONS

Och visst handlas det. Bland annat solglasögon och kontaktlinser, säger Peter Nilsson, butikschef för Synsam på köpcentrat Emporia i Malmö.

- På helgerna och röda dagar i Danmark har vi en invadering av danska shoppingsugna här.

Ordentlig fart i påsk

Enligt Pia Sandin, vd för Malmö Citysamverkan som samlar handeln i centrala Malmö, börjar affärer i stort märka allt fler besök av just danska kunder.

- Det har gradvis ökat de senaste sex månaderna. Det tog ordentlig fart i påsk, säger hon.

Danskarna köper allt från godis, heminredning, välkända varumärken, slipade glasögon och solglasögon, och enligt Pia Sandin passar många på att gå till tandläkaren.

Till Ystad kommer allt fler Bornholmsbor för att handla, rapporterar Ystads Allehanda. Även Helsingborg får många danska besök – särskilt under helgdagar, berättar Hanna Candell, vd för Helsingborgs citysamverkan, för TT.

- Senast skärtorsdagen, som är helgdag i Danmark, så var det mycket danskar inne i butikerna här, säger hon och fortsätter:

ANNONS

- När det är danska helgdagar så har vi evenemang, butiker gör event och vi smyckar vår stora shoppinggata i rött och vitt.

"Filippa K-kläder för tiotusen"

Handeln omsätter stora belopp. Enligt en studie som HUI Research utförde 2016 på uppdrag av Region Skåne besöker gärna skåningar och själlandsbor varandras citykärnor. Men medan skåningarna gärna äter på restaurang så går mer än hälften av själlandsbornas konsumtion till detaljhandeln. Deras "turistekonomiska tillskott" till Skåne beräknades vid tiden för studien till cirka 5,8 miljarder svenska kronor på ett år.

En del butiksinnehavare säger att det finns två sorters danska kunder, berättar Pia Sandin på Malmö Citysamverkan.

- Den ena gruppen är här för ett gott hygge, de strosar runt och köper småsaker. Den andra gruppen planerar. De kan handla Filippa K-kläder för tio tusen.

TT

Fakta: Gränshandeln vid Öresund

Under 2016 genomförde HUI Research en undersökning av gräshandeln i området på uppdrag av Region Skåne.

Här är några resultat:

• Huvudsaklig anledning för skåningar och själlandsbor att besöka varandras marknader är shopping.

• Skåningar som besöker Själland gör mest dagsbesök medans själlandsbor på besök i Skåne i högre utsträckning övernattar.

• Av sin totala konsumtion lägger skåningarna cirka en fjärdedel på restaurangbesök medan själlandsborna hellre shoppar – de lägger 55% av sin konsumtion i detaljhandeln.

• Själlandsborna handlar mer dagligvaror på den skånska marknaden än vice versa. Främst handlar det om godis, livsmedel och alkoholfria drycker.

• Vad gäller sällanköpsvaror så är kläder, skor och heminredning är de vanligaste inköpen.

• Malmö city är mest populärt bland Själlandsborna följt av Emporia. För skåningarna är Köpenhamns centrum den mest populära handelsplatsen, följt av Helsingör centrum.

Källa: Gränshandel Öresund 2016: En rapport om resandet och konsumtionen i Skåne och Själland.

ANNONS