Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Svenska kunder i Danske Bank skulle vid en konkurs få garantin om 100 000 euro utbetalad av det danska garantisystemet. Arkivbild.

Dansk bankgaranti gäller för svenska kunder

Även om hela havet gungar för Danmarks största långivare kan den svenska spararen sitta still i båten. Enligt Riksgälden är Danske Bank sannolikt för stor för att gå omkull, även om bötesbeloppen kopplat till penningtvättshärvan skulle skjuta i höjden.

Danske Bank riskerar mångmiljardböter i samband med penningtvättsskandalen som under onsdagen ledde till vd:n Thomas Borgens avgång. Vid tidigare penningtvättsfall har banker som franska BNP Paribas dömts till böter om tiotals miljarder kronor.

Även om bötesbeloppen skulle kunna uppgå till astronomiska nivåer skyddas Danske Bank framför allt av en sak, nämligen dess storlek. Detta enligt Riksgälden, den myndighet i Sverige som har ansvar för hanteringen av institut i kris.

- Det är osannolikt att den danska staten skulle vilja hantera Danske Bank via en konkurs, banken är väldigt stor. I en sådan situation kliver ansvarig myndighet in och tar över banken, säger Riksgäldens garantisystemansvarige Mats Ekstrand till TT.

För de drygt 200 000 svenska kunder i Danske Bank gäller den EU-gemensamma insättningsgarantin. Skulle storbanken få allvarliga problem i samband med höga böter utgår dock insättningsgarantin från Danmark, inte från Sverige.

- Det kallas hemlandsprincipen, och innebär att man omfattas av garantisystemet i det land där banken är auktoriserad. I Danske Banks fall innebär det Danmark, även för den som är kund hos den svenska filialen.

Inom EU säkras besparingar upp till 100 000 euro. I Sverige är den siffran justerad till 950 000 kronor.