Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En dansk fiskeaktör menar att han missgynnats när han ska köpa och sälja fisk i Göteborg och Sverige. Bild: Stefan Berg
En dansk fiskeaktör menar att han missgynnats när han ska köpa och sälja fisk i Göteborg och Sverige. Bild: Stefan Berg

Dansk anmäler Göteborgs Fiskauktion till Konkurrensverket

En dansk fiskaktör har anmält Göteborgs fiskauktion till Konkurrensverket för otillåten konkurrens.

Företagaren från Hirtshals menar att han missgynnas jämfört med sina svenska kollegor. Dels har han synpunkter på vilka varor som säljs på auktionen, dels hänvisar han till att bara svenska företag är medlemmar i den detaljistföreningen som tillsammans med grossister och fiskare äger fiskeauktionen. Är man inte medlem får man betala en högre avgift eller provision när man handlar på auktionen. På detta sätt menar den danska företagaren att han missgynnas och att en säljkanal går förlorad.

Från Göteborgs fiskauktions sida, som drivs som en ekonomisk förening, meddelar vd Roger Thilander att han inte känner till ärendet, men konstaterar att det är föreningen som bestämmer vilka produkter som tas in på auktionen och till vilka avgifter. När det gäller kostnader för utländska aktörer i grossist- och detaljistleden hänvisar han till deras respektive föreningar.

På detaljistföreningen Göteborgs fiskhandlarförening bekräftar Tina Jonseth att den danska företagaren hört av sig.

– Men han berättade inte vilken verksamhet han driver, men nämnde något om EU:s stadgar. Vår förening är hundra år gammal och vi har bara haft svenska medlemmar, frågan om utländska medlemmar har inte varit aktuell tidigare. Jag förklarade för honom att jag får ta upp det med ordföranden i föreningen och att jag skulle återkoppla till honom – vilket vi inte hunnit göra. Jag kände inte till att han skickat in detta till Konkurrensverket.

Från Konkurrensverkets sida förklarar man att registrerat det som en inkommande ärende till myndigheten men inte tagit vidare ställning till det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.