Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

- Det tar alltid längre tid än jag tror att formulera en ansökan.

Dansaren Anna: Söka stipendier är väl använd tid

Dansaren Anna Wennerbeck har fått flera olika stipendier genom åren. – För mig blir det ett sätt att utvecklas och fortbildas, säger hon.

I vinter och vår ska Anna Wennerbeck använda sina stipendiepengar till att utforska en ny form av föreställning för barn: dansnoveller.

– Vad händer om man bara har fem eller tio minuter på scen? Jag ser det lite som förfilmer på en filmfestival. Jag kommer jobba med detta under hela läsåret.

Läs också: Så tar du dig fram i stipendiedjungeln

Anna driver till vardags Embla dans & teater. Hon har fått ett antal stipendier genom åren, en gång ett riktigt stort på 100 000 kronor.

– Det är väldigt kul när man får dem. Men det vet man ju inte innan, därför kan det kännas segt att söka. Och det tar alltid längre tid än jag tror att formulera en ansökan.

Men Anna tycker att det oftast är väl använd tid.

– Det är bra att tänka igenom sin idé. Då har man kommit en bit på väg i det man vill göra sedan.

Anna vet på ett ungefär vad det finns för dansstipendier att söka. Förutom Konstnärsnämndens stipendier har till exempel Göteborgs stad ett och Västra Götalandsregionen ett annat.

– Men jag har inte suttit och gått igenom stipendiekatalogen, det är inget jag har prioriterat. Jag vet att det ofta finns stipendier att söka från den ort man kommer ifrån, men det känns lättare att ha koll på sådana stipendier om du kommer från en mindre ort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.