Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) tycker att det är viktigt att Telia gör rätt för sig och får en nystart. Arkivbild.

Damberg: Telia måste göra rätt för sig

Näringsminister Mikael Damberg (S) ser allvarligt på Telias agerande i Uzbekistan och han ser fram emot att det ska bli ett avslut i frågan.

Synen på svenskt näringsliv har skadats av mutbrotten och framför allt är det oacceptabelt att ett svenskt bolag kunde dras in i det, anser Mikael Damberg.

- Därför är det otroligt viktigt att Telia gör rätt för dig, att de visar transparens och – när man kommer i mål med frågorna – att det blir en nystart för Telia och för det anseende som för bolaget har försämrats av agerandet.

Gå till botten

Boten på 7,7 miljarder som Telia ska betala till myndigheter i USA och Nederländerna är ett avslut som känns bra enligt Damberg.

- Jag vet att den nuvarande ledningen och styrelsen har jobbat väldigt hårt med att ta ansvar för de felaktigheter man har gjort tidigare.

Men han tycker också att det är bra att ansvarsfrågan efter Telias affärer i Uzbekistan prövas juridiskt.

- Det är viktigt att man går till botten och sätter punkt för den här härvan.

Oerhört allvarligt

Även Centerledaren och förra näringsministern Annie Lööf ser mycket allvarligt på Telias affärer i Uzbekistan och dess efterspel.

- Det är oerhört allvarligt det som uppdagats de senaste åren och självklart också allvarligt att det nu leder till åtal. Nu tar rättsprocessen vid och den kommer vi att följa noggrant, säger Annie Lööf.

TT: Skadar detta bilden av svenskt näringsliv?

- Det är klart att svenskt näringsliv, inte minst statliga bolag, ska agera som föredömen och vara förebilder i etik och givetvis hålla sig till lagen. Jag ser mycket allvarligt på detta, säger Lööf.