Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Damberg lovar stödpaket – och bättre resebidrag

Bensin- och dieselpriset har tokrusat efter Rysslands invasion av Ukraina. Moderaterna har krävt en sänkning av drivmedelsskatten. Finansminister Mikael Damberg (S), på besök i Göteborg på onsdagen, lovar ett stödpaket ”inom kort” men vill inte uppge vilka åtgärder det kommer att innehålla.
– Men jag har sagt att jag kommer att lägga fram ett förslag om moderniserat reseavdrag, säger han.

Dieselpriset ligger på onsdagen på över 28 kronor och bensinen på 23 kronor – samtidigt var priset på fordonsgas rekordhögt. Regeringen har tryck på sig att på något sätt kompensera de höga drivmedelspriserna och från Moderaterna kommer förslag om att sänka skatten på drivmedel.

Finansminister Mikael Damberg besökte AB Volvo på onsdagen och utlovade ett stödpaket.

– Hur exakt Sverige kommer att påverkas på totalen av det här kriget vet vi fortfarande inte, men att det påverkar oss redan nu är tydligt. Putins krig påverkar människors plånböcker ganska direkt, det märks vid pumpen. Var och varannan dag ser vi att dieselpriserna har ökat med en krona. Det är en ganska dramatisk priseffekt vid pumpen. Och vi ser hur gaspriserna ökar igen.

Paket inom en vecka

– Vi kommer att ta fram ett paket av åtgärder som också mildrar och lindrar konsekvenserna för svenska hushåll och företag.

Vilka åtgärder blir det i paketet?

– Vi utesluter inga åtgärder i paketet, vi tittar på olika delar. Åtgärderna måste hjälpa de grupper som är mest berörda.

Mikael Damberg vill inte ge några konkreta löften om vad paketet kommer att innehålla, men det kommer att komma ”inom kort”

– Inom någon vecka framöver.

En möjlig åtgärd han nämner är ett förbättrat reseavdrag.

– Ett moderniserat reseavdrag behöver ta höjd för att det är skillnad mellan människor i glesbygd med behov av sin bil i vardagen och människor som bor i storstadsområden.

– Jag har lagt fram ett förslag om ett moderniserat reseavdrag, som är avståndsbaserat och färdmedelsneutralt. Jag säger inte att det är krispaketet – det är något vi måste titta på också.

LÄS MER: M: Sänk dieselskatten med 5 kronor

Stöd för drivmedel och möjlig kompensation för elpriser

GP: Moderaterna föreslår en sänkning av bränsleskatt som enligt dem landar på 5,5 miljarder. Finns det något hinder att sänka drivmedelsskatten till EU:s lägstanivå?

– Det är just det man måste diskutera var gränserna går. Jag vill gärna tala mer med Moderaterna om hur de tänker sig undantagen, det finns skatteregler i Europa som också gäller Sverige.

– Jag ser inte att det Moderaterna nu presenterat är i enlighet med de regelverk jag sett i Europa. Det är möjligt att det finns saker jag behöver förstå, men jag har inte sett det. Sedan får man komma ihåg att de 5,5 miljarderna gäller för tre månader.

Han förtydligar för GP att fokuset för stödpaketet är de exceptionellt höga drivmedelspriserna

– Samt frågan om elpriserna i södra Sverige – det talas inte så mycket om dem nu, men när vi tittar på dem ligger de på väldigt höga nivåer fortfarande. Man måste titta på det också.

När det gäller statens resurser uppger Damberg att det inte är några problem, även mot bakgrund av de stödpaket som betalades ut under coronapandemin.

– Vi har en väldigt stark finansiell beredskap.

LÄS MER: Ny bränslechock – höjs ännu en gång

LÄS MER: Analytiker: Då kan bensinpriset bli mycket högre

LÄS MER: M: "Damberg för optimistisk om ekonomin"

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med han aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi